Zeman vyznamená slovenského premiéra, neobvykle při slavnosti

Praha – Na slavnost k 96. výročí vzniku Československé republiky pozval prezident Miloš Zeman také slovenského premiéra Roberta Fica. Podle deníku Mladá fronta Dnes ho chce vyznamenat, a to buď řádem Bílého lva, anebo řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Stane-li se tak, půjde o neobvyklý krok. Aktivní zahraniční státníci dostávají státní vyznamenání spíše při oficiálních návštěvách.

Hrad zatím seznam osobností, které letos k 28. říjnu dostanou vyznamenání, nezveřejnil. Mladá fronta Dnes ale uvedla, že získala utajovanou informaci o ocenění slovenského premiéra Fica. Důvodem vyznamenání má být poděkování za dobré sousedské vztahy mezi Českem a Slovenskem, které přetrvávají od rozdělení federace. Zemana ale s Ficem pojí i osobní přátelství, předseda slovenské vlády současného českého prezidenta navštěvoval i v době, kdy Zeman nepůsobil v žádné aktivní politické funkci. Při letošních prezidentských volbách na Slovensku potom Miloš Zeman vyjádřil Robertu Ficovi podporu. Ten následně uvedl: „Podpora od zkušeného a moudrého člověka musí potěšit každého.“

Ocenění pro politika, který přes neúspěch v prezidentských volbách zůstává slovenským premiérem, u příležitosti 28. října bude výjimečné. Aktivní zahraniční politici totiž častěji dostávají obdobná vyznamenání při státních návštěvách. Loni si například navzájem udělili nejvyšší státní vyznamenání tehdejší prezidenti České a Slovenské republiky Václav Klaus a Ivan Gašparovič. Stalo se tak ale při jejich březnovém setkání v Brně.

Předchozí státní vyznamenání pro činné zahraniční státníky vesměs nepřebírali ocenění osobně na slavnosti 28. října. Vyznamenání u příležitosti státního svátku přitom uděloval pouze Václav Havel, který řády „poslal“ například německému prezidentu Johannesu Rauovi, americkému prezidentu Billu Clintovi nebo jeho francouzskému protějšku Jacquesi Chiracovi. Václav Klaus s oceňováním zahraničních politiků šetřil i mimo 28. říjen, kromě Gašparoviče vyznamenal polského prezidenta Aleksandra Kwasniewského či hlavu rakouského státu Heinze Fischera.