Ministryně Benešová chce jednat o možném odškodnění klientů H-Systemu. Mluví o mimořádném opatření

Události: Benešová chce jednat o odškodnění klientů H-Systemu (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) má v plánu jednat o možném odškodnění části klientů vytunelovaného H-Systemu státem. Oznámila to po pondělním setkání se zástupci poškozených s tím, že chce hledat řešení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Kauza H-System vyvolala větší zájem politiků naposledy před rokem, po rozhodnutí nejvyššího soudu o vystěhování klientů z domů v Horoměřicích. „To musíme řešit individuálně, oni mají možnost se obrátit na ministerstvo spravedlnosti,“ řekl loni v červenci předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Část poškozených v současnosti s ministerstvem spravedlnosti jedná. „Apelovali jsme spolu se zástupci poškozených klientů na to, aby stát konečně pomohl spravedlnosti,“ uvedla zástupkyně části poškozených Hana Marvanová. 

Požadují, aby okradeným klientům připadl rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady, který stát zabavil zakladateli vytunelované firmy Petru Smetkovi. Podle ministryně spravedlnosti to však zákon neumožňuje. „Nemůžeme dělat nic jiného, než to zamítnout,“ uvedla k této variantě Marie Benešová.

Benešová chce hledat mimořádné řešení

Ministryně chce proto hledat jinou cestu a ve středu kvůli tomu má jednat s premiérem Babišem. „Myslím si, že by možná bylo vhodné nějakým mimořádným opatřením v rámci zákona o majetku v součinnosti s paní vicepremiérkou Schillerovou hledat nějaké mimořádné řešení,“ navrhuje Benešová.

Podle pravomocného rozsudku má klientům nahradit škodu Petr Smetka. Poškození ale říkají, že se tomu nevěnuje. „Myslím, že ten je rád, že se dostal z vězení a že se může zabývat nějakými svými věcmi. Vůbec o něm není slyšet,“ sdělil předseda stavebního družstva Svatopluk a zástupce části poškozených Martin Junek.

Smetka před dvaceti lety ujišťoval klienty, že o finance nepřijdou. „Rozhodně popírám, že podnikání společnosti H-System je podvodné a že firma definitivně krachuje. Klienti o své peníze nepřijdou,“ tvrdil na podzim 1997. V současnosti s médii nekomunikuje.

Po lidech ze stavebního družstva Svatopluk, kteří si bydlení dostavěli svépomocí, navíc konkurzní správce vymáhá zpětně nájem ve výši 22 milionů korun. Družstvo Svatopluk se mělo k žalobě konkurzního správce o nájemné vyjádřit do poloviny srpna, samotnou žalobu by pak soud měl projednávat ještě na podzim.