Konkurzní správce H-Systemu podal další žalobu na družstvo Svatopluk. Chce milion korun za využívání pozemků

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport podal druhou žalobu na družstvo Svatopluk, ČT to potvrdil jeho předseda Martin Junek. Podle něj žádá správce zaplacení necelého milionu korun za využívání stavebních pozemků a zahrádek v Horoměřicích. S tím družstvo, které zastupuje několik stovek poškozených klientů H-Systemu, nesouhlasí a bude se bránit soudně. V rámci první žaloby Monsport od družstva požaduje 21 milionů korun za užívání bytů.

„Konkurzní správce Josef Monsport na nás podal už dvě žaloby. Ta druhá přišla tento týden od soudu. Přišel i platební rozkaz, proti kterému musíme do 15 dnů podat odpor,“ uvedl předseda bytového družstva Svatopluk Martin Junek.

Druhá žaloba se podle něj týká vybraných stavebních pozemků a zahrad u domků v Horoměřicích. Za jejich využívání žádá Monsport zhruba 950 tisíc korun. Koncem července obdrželo družstvo první žalobu. V té Monsport žádá od družstva zaplacení 21 milionů za užívání zhruba 60 bytů v Horoměřicích za poslední tři roky.

Mimosoudní vyrovnání není podle Martina Junka ve hře. „Je to pro nás nepřijatelné. Ti lidé investovali, přidali peníze a dostavěli ty domy. Teď, po dvaceti letech, přijde někdo a chce peníze za to, co jste si z vlastních peněz dostavěli,“ okomentoval situaci Junek. Kroky konkurzního správce označil za nemorální.

Monsport ale podle svých slov postupuje v návaznosti na loňské rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten podle něj uvedl, že pouze správce může nakládat s majetkem zapsaným v konkurzu a mít z něj užitky, případně benefity v podobě nájmu. „Od právníka družstva nám přišla reakce, že jsme nemravní. Na to nemám co říct. Nemravní bychom byli, pokud bychom neudělali nic, kdybychom okrádali ostatní věřitele H-Systemu,“ reagoval konkurzní správce Josef Monsport.

Nejvyšší soud před rokem rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Nemovitosti totiž spadají do konkurzní podstaty. Soud tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy po zkrachovalém H-Systemu sami dostavěli, se odstěhovat odmítají.

Termín vystěhování byl původně do loňského 23. srpna. Ústavní soud ale vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu odložil, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá. I rok od rozhodnutí Nejvyššího soudu žijí lidé v Horoměřicích stále v nejistotě.