Podvodníci z H-Systemu si od soudu odnesli devět a osm let

Praha - Bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System Jaroslav Vítek a Jaroslav Eliáš mají jít na 9 let do vězení, poslední z trojice dnes souzených Ladislav Tůma dostal trest o rok kratší. Rozhodl o tom pražský městský soud. Již v roce 2004 vyměřil každému za účast na miliardovém podvodu spojeném s projektem levného bydlení 9,5 roku vězení, odvolací senát však v jejich případě rozsudek zrušil. Dnešní rozsudek je nepravomocný a odsouzení se proti němu mohou odvolat.

Obhájci Jaroslava Vítka i Jaroslava Eliáše se proti rozsudku také na místě odvolali. Advokát Ladislava Tůmy Jaroslav Radil se nechal slyšet, že s rozhodnutím počká až na písemné vyhotovení rozsudku, nicméně avizoval, že se pravděpodobně odvolá stejně jako oba jeho kolegové. „Řízení bylo natolik povrchní, že nemohlo prokázat, to co dneska pan soudce dnes tvrdil,“ řekl Radil. Státní zástupce Boris Havel byl naopak s rozhodnutím soudu spokojen a práva na odvolání se vzdal.

V kauze H-System přišlo podle dřívějších verdiktů nejméně 1 095 lidí o minimálně 980 milionů korun. Rozsáhlost celé kauzy dokresluje skutečnost, že předseda senátu městského soudu Kamil Kydalka četl jména všech poškozených přes 40 minut.

„Nejen obžalovaný Smetka, ale i ostatní obžalovaní měli podíl na trestné činnosti,“ řekl dnes předseda trestního senátu Kamil Kydalka s tím, že kvůli rozsáhlému podvodu měli být stíháni i další lidé. Peníze okradených klientů H-Systemu byly podle prvoinstančního soudu různými záminkami vylákány do různých firem kolem Smetky na financování nejrůznějších projektů. „Ani jeden nebyl dotažen do konce,“ uvedl Kydalka.

Soudce: Zbytečně jste vyházeli 700 milionů

„Byli jste to vy, pánové. Pan Smetka vám dával pokyny a vy jste to dělali. Vy jste měli práva k účtům, vy jste nakládali s penězi,“ pokračoval soudce důrazným hlasem směrem k obžalovaným. „Vy jste zbytečně vyházeli více než 700 milionů korun za úplně jiné věci, než byla výstavba domů,“ řekl.

Podle soudu by měla trojice nahradit škodu části podvedených klientů, zbytek musí o náhradu usilovat u civilního soudu. Všichni zatím čekají marně. „Lidé byli poškozeni před víc jak 10 lety a od té doby marně čekají na to, aby jim někdo zaplatil byť jen jedinou korunu na náhradě škody,“ zdůraznila zmocněnkyně části postižených Hana Marvanová.

Strůjcem podvodu byl Petr Smetka

Tůma, Vítek a Eliáš byli v kauze souzeni spolu s Petrem Smetkou, kterého odvolací soud označil za strůjce gigantického podvodu, a dalšími dvěma muži. Pražský městský soud v únoru 2004 Smetku potrestal 12 lety vězení, Ivanu Královi a Pavlu Středovi uložil podmíněné tresty. Pražský vrchní soud poté v červnu 2006 verdikt potvrdil s výjimkou trojice Tůmy, Vítka a Eliáše.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka totiž podle soudů převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.

  • Petr Smetka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/819/81899.jpg
  • Kamil Kydalka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/821/82011.jpg