Vyšší částku odškodného za průtahy v kauze H-System. Ústavní soud se zastal poškozené

Za soudní řízení delší než 13 let odškodné 2314 korun. Takovou částku za průtahy přiznalo ministerstvo spravedlnosti jedné z poškozených v kauze H-System. Evropský soud pro lidská práva přitom stanovuje sumu 15 až 20 tisíc korun za jeden rok nepřiměřeně dlouhého řízení. Ústavní soud v úterý rozhodl, že na takovou částku má žalobkyně nárok.

V kauze H-System přišla o celoživotní úspory a soudila se více než 13 let a osm měsíců. Jako odškodné za průtahy jí ministerstvo spravedlnosti vyměřilo částku 2314 korun. Sumu vypočítali pracovníci ministerstva na základě algoritmu, který zohlednil vyšší počet poškozených.

Odvolací Městský soud v Praze pak částku zvýšil na necelých 41 tisíc korun. Stěžovatelka přitom sama žádala o více než 250 tisíc korun na základě Evropského soudu pro lidská práva. Za každý rok prodlevy stanovuje odškodné ve výši 15 až 20 tisíc korun.

Na takové odškodné má podle úterního rozhodnutí Ústavního soudu právo. Stejně nejvyšší instance rozhodla i v říjnu minulého roku v obdobném případu náhrad za průtahy v řízení, které žádali poškození v kauze H-System. Snížení částky bylo podle soudců tak velké, že ztratilo svou funkci.

Ústavní soudci tak v úterý zrušili rozhodnutí Nejvyššího soudu. K němu se celý případ opět vrací.