Ministr Vojtěch hodlá omezit přeprodávání léků. Chce tak zajistit jejich dostupnost

Tisková konference k zajištění dostupnosti léků v Česku (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předloží na konci srpna novelu zákona o léčivech, která má omezit možnost jejich vývozu a zajistit tak jejich stálou dostupnost v lékárnách. Stát tak reaguje na problémy s výpadky v distribuci léků.

Výrobci dostanou v případě nutnosti povinnost dodat chybějící lék do dvou dnů do kterékoli lékárny v Česku, uvedl ministr Vojtěch po návštěvě Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), na které doprovodil předsedu vlády Andreje Babiše (ANO).

„Jsem velmi ráda, že brzy přibude novela, která popisuje emergentní systém. Pacienti budou mít jistotu, že léky i v té nejmenší lékárně dostanou,“ uvedla ředitelka ústavu Irena Storová.

Ministr Vojtěch se v případě této novely inspiroval na Slovensku, původně ji plánoval předložit v září, kvůli žádosti premiéra Babiše ji vláda posoudí na prvním zasedání po vládní dovolené 26. srpna.

Neexistuje přehled o stavu zásob léků v lékárnách, upozornil Babiš

Babiš i Vojtěch zmínili, že v současnosti neexistuje nástroj, který by omezil přeprodávání léků distributory. Premiér se při návštěvě pozastavil také nad tím, že zatím neexistuje souhrnný přehled o stavu zásob léků v lékárnách, podle kterého by stát mohl problémy s dostupností léčiv předvídat.

Počátkem roku nebyl v Česku kvůli výpadku výroby dostupný digoxin, který pacienti užívají kvůli poruchám srdečního rytmu. Lék nebyl dostupný od 10. prosince, výrobce pak dovezl mimořádně 16 200 balení ze Slovenska. 

S vedením SÚKL jednal Babiš také o registracích nových léků, které se provádějí, než mohou lékaři v Česku nový přípravek předepsat. Registrace nyní trvají zhruba půl roku, v uplynulém roce přitom musely být kvůli plánovanému odchodu Velké Británie z Evropské unie zaregistrovány nově i léky dovážené z této země.

Podle Babiše se stát musí soustředit na zachování lékáren v malých obcích, Vojtěch v této souvislosti zmínil nový fond vesnických lékáren s 50 miliony korun. V Česku se ročně prodají léky za 70 miliard korun, z toho 50 miliard vydají na léky za recept pojišťovny.