Po tragické havárii autobusu vězeňské služby se podařilo obnovit provoz na Pražském okruhu

UDÁLOSTI: Vážná dopravní nehoda ochromila na velkou část dne dopravu v hlavním městě i okolí (zdroj: ČT24)

Na Pražském okruhu se podařilo obnovit provoz v obou směrech poté, co jej ve čtvrtek po poledni zablokovala vážná nehoda autobusu vězeňské služby a nákladního auta, které převáželo historické tanky. Stala se na 19. kilometru okruhu u Řeporyj směrem na letiště. Jeden příslušník vězeňské služby při nehodě zemřel, dalších 14 lidí se zranilo. Autobus začal po srážce hořet.

Provoz na silnici ve směru od D5 byl už ve čtvrtek po 15. hodině znovu obnoven, ve druhém směru se podařilo okruh zprovoznit v pátek zhruba v půl druhé ráno.

K nehodě došlo kolem 13. hodiny u sjezdu na Řeporyje ve směru na letiště. V havarovaném autobusu cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků VS, sdělila mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. S autobusem se srazil tahač, který vezl dva americké historické tanky do Plzně na Slavnosti svobody. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu a požár dostali brzo pod kontrolu, uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Při srážce zahynul dozorce, zraněni byli podle Kučerové další dva příslušníci vězeňské služby a několik vězňů. Všechny nezraněné vězně přepravil náhradní autobus do věznice. Mluvčí Kučerová nechtěla specifikovat, ze které věznice dálkový eskortní autobus vyjel.

Záchranáři na místo povolali speciální vůz Atego, který slouží k řešení krizových situací a je standardně nasazován k velkým požárům či jiným mimořádným situacím. Nejvážněji zraněná žena byla podle mluvčí záchranářů Jany Poštové letecky přepravena do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a středně těžce zraněný muž a dalších 12 lehce zraněných do dalších nemocnic. Traumaplán záchranáři ukončili před půl třetí odpoledne. 

Nehoda na Pražském okruhu
Zdroj: ČT24

Tanky mířily do Plzně

Nákladní vůz s tanky jel na plzeňské Slavnosti svobody, které začínají v pátek, z muzea ve Smržovce na Jablonecku. Tahač měl na korbě dva originální válečné americké stroje – stíhač tanků M36 Jackson a tank M3 Stuart. Oba měly být v Plzni součástí vojenského kempu 16. obrněné divize US Army. Tank M36 Jackson měl jet i v nedělním velkém konvoji vojenské historické techniky Convoy of Liberty.

„Oba tanky jsou poškozené. Jackson, který byl blíž korbě tahače, je prý velmi zasažený a ohořelý. Stuart byl zasažen méně. Do Plzně na oslavy nedorazí. Jejich majitelé jsou snad v pořádku,“ řekl Pavel Rogl z klubu 16. obrněné divize.