Domácí péče o pacienty je podhodnocená, stěžují si sestry. Upozornit na to mají červené mašle

Události: Sestry domácí péče žádají víc peněz. Mluví za ně červená mašle (zdroj: ČT24)

Zdravotní sestry z Charity ČR, které pracují v domácí péči, obvázaly kmeny stromů u budovy ministerstva zdravotnictví v Praze červenými mašlemi. Ty mají symbolizovat barvu charity i barvu krve, zdraví a srdce. Sestry se snaží upozornit na své nízké platy. Od pojišťovny nyní dostávají zhruba 150 korun za hodinu hrubého, což považují za nedostatečné ohodnocení své náročné práce. Ministerstvo zdravotnictví i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ale uvádějí, že úhrady pojišťoven na domácí péči se výrazně zvýšily.

Podle svých představ by se sestry pro domácí péči rády dostaly na částku 500 korun za hodinu hrubého. Na situaci podle nich doplácejí i pacienti, kvůli podhodnocené práci totiž každoročně odcházejí desítky zdravotních sester jinam. V srpnu minulého roku sestry vstoupily do stávkové pohotovosti, jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) byla zatím bezúspěšná.

„Cítíme velkou zodpovědnost za naši práci, pacienty a naše rodiny. Je to 25 let, co byl projekt Domácí péče prohlášen tady na ministerstvu zdravotnictví za uznanou péči. Dnes je ale mnoho tisíc pacientů, kteří mohou stonat v domácím prostředí, ohroženo,“ řekla při akci mluvčí Charity ČR zdravotní sestra a sociální pracovnice Ludmila Kučerová.

Sestry domácí péče si na protest připnuly červené mašle
Zdroj: ČT24

Kvůli podhodnocené práci odešlo v roce 2017 od Charity ČR 70 sester pro domácí péči, o rok později 20 sester. „I v Lidlu berou víc, proto od nás sestry odcházejí. Jsou vyčerpané,“ dodává Kučerová. Pod Charitu ČR spadá 85 center domácí péče s 836 sestrami, které loni ošetřily 36 tisíc pacientů.

Na domácí péči myslíme, říká ministr

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že efektivní fungování domácí péče je pro úřad prioritou, protože v minulosti bylo výrazně podfinancováno. Podle ministra Adama Vojtěcha (Nestr. za ANO) chce Charita revoluční řešení a desetiprocentní nárůst. „To samozřejmě není možné, my musíme jít postupnými kroky,“ tvrdí ministr.

Podle mluvčí jeho resortu Gabriely Štěpanyové se úhrady pro rok 2019 na domácí péči navýšily o pět procent, stejně jako v ostatních segmentech. „Dále oproti roku 2018 byla navýšena i hodnota bodu za výkony. V dohodě s pojišťovnami byly také zohledněny individuální aspekty poskytované péče, například za péči o těžké pacienty nebo práci o víkendech, a to nárůstem úhrad o další tři procenta. Celkově tak do segmentu domácí péče půjde v letošním roce zhruba o 200 milionů korun více než v roce 2018,“ sdělila mluvčí.

Upozornila i na to, že celkový počet sester v domácí péči se v Česku meziročně zvýšil. Zatímco v březnu 2018 jich bylo 3564, letos v dubnu už je jejich počet 3709.

Protože si sestry peníze od pacientů brát nemohou, jsou zcela závislé na pojišťovnách. „Proto bijeme na poplach. Ze strany pojišťoven se setkáváme s nedostatečným pochopením. My nespějeme k prosperitě, jak tvrdí oni, ale ke zkáze,“ soudí Kučerová. Mluvčí VZP Oldřich Tichý pro ČT upozornil na to, že začínají dohodovací řízení pro příští rok. „Čili mají možnost dohodnout se, nebo přijít se svými požadavky,“ řekl Tichý.

Na nepříznivém stavu se podle Kučerové podílí i několik let špatně nastavená vyhláška, kdy sestrám pojišťovny peníze za určité úkony seberou. Jde právě například o péči o těžké či ležící pacienty, za kterou dostávají méně peněz než za péči o méně náročné případy.