80 procent lidí chce umírat doma se svými blízkými. Pomoc nabízí mobilní hospic

80 procent lidí chce umírat doma se svými blízkými (zdroj: ČT24)

Podle agentury STEM/MARK by si 80 procent lidí přálo umírat doma a až do posledních chvil být se svými nejbližšími. Takzvaných mobilních hospiců, které by rodinám pomáhaly péči o nevyléčitelně nemocné zvládnout, je ale v Česku pořád jen minimum. V Plzeňském kraji například taková služba ještě nedávno úplně chyběla.

Domácí hospic Náruč funguje v Plzni a jejím okolí 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Aktuálně pomáhá už patnácté rodině. K dispozici je lékař, zdravotní sestra, psycholog i duchovní. „Ukazujeme jim mytí, hygienu, polohování a hlavně jak ztišit bolest,“ popisuje základní pomoc zdravotní sestra Vendulka Beránková.

Největší problém hospicové péče jsou ale finance. Pojišťovny zatím službu neproplácejí. Provoz je závislý na sponzorech. „Klienti platí jednorázový vstupní poplatek tisíc korun. Pak za každý den péče 200 korun,“ uvedla zakladatelka a ředitelka hospice Náruč Jana Červánková. Veškeré zdravotnické potřeby nebo zapůjčení matrace na proleženiny mají lidé zdarma.

Bez sponzorů to nejde

Jediný domácí hospic funguje například i v Ústeckém kraji. Devět pracovníků Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích pomohlo za 2,5 roku už víc než stovce umírajících. I zde jsou nevyléčitelně nemocným k dispozici 24 hodin denně. Do nemocnice tak pacienti nemusí ani na odběry krve.

Fungování hospice stojí 2,5 milionu korun ročně. Třetinu z této částky hradí dotace. Klienti platí za péči 100 korun denně. Pokryje to ale jen dvacetinu všech nákladů. S financováním proto i zde pomáhají sponzoři. Podle ředitelky hospice Moniky Markové tvoří hodně dárců pozůstalí, kteří byli s péčí spokojení.

VZP testuje pilotní projekt

Všeobecná pojišťovna rozhodne o případných úhradových možnostech a tím i dalším osudu mobilních hospiců do konce září. Záleží na výsledcích pilotního projektu. „Na základě výsledků analýzy, jestli je o tuto službu zájem, jak to vychází ekonomicky, bude rozhodnuto, co bude dál. Cokoli předjímat je v tuto chvíli předčasné,“ řekl České televizi mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Více o hospicové péči v Česku najdete na webu Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče.

Právo na důstojnou smrt

V Česku se znovu začíná diskutovat o možném uzákonění eutanazie. Návrh v týdnu předložila skupina poslanců v čele s Jiřím Zlatuškou. Vláda sice předlohu odmítla, rozhodnou ale poslanci. Češi jsou eutanazii nakloněni, lékaři většinou ne. „Pacienti potřebují kvalitní paliativní péči, eutanazie byla několikrát odmítnuta. Riziko jejího zavádění je obrovské,“ myslí si prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Bude eutanazie v Česku? (zdroj: ČT24)

Opačný názor mají autoři zákona, mezi nimiž je i Milan Hamerský (ANO).„ Nevím, proč by někdo měl několik měsíců trpět urputnými bolestmi a nebo být do té míry pod léky, pak tedy bolesti nemáte, ale vůbec o sobě nevíte,“ řekl. 

Češi jsou k možnosti uzákonění eutanazie poměrně vstřícní. Podle posledního průzkumu by s jejím uzákoněním souhlasilo asi 65 procent lidí. Mezi politiky se o takové možnosti diskutovalo už několikrát; vždy ji odmítli.

  • Které státy eutanazii povolují - Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Kolumbie
  • Asistovanou sebevraždu povolují - Belgie, Lucembursko, Nizozemí, Švýcarsko, Oregon, Washongton (stát USA), Vermont, Kalifornie, Kanada
  • V Česku se teď na eutanazii pohlíží jako na vraždu. Odborníci, ještě před další diskusí, navrhují zařadit do tuzemského práva nový pojem.
  • Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací umírá v Česku ročně asi 110 tisíc lidí. Většina v nemocnici, doma je to zhruba pětina a v různých sociálních zařízení konec života stráví přibližně pět procent lidí.