TÉMA

Domácí péče

Projekt zkouší nový typ domácí péče, o klienty se stará i přes noc

Projekt „Zůstat spolu doma“ testuje novou sociální službu, při níž zůstávají pečovatelé u seniorů a nemocných v domácím prostředí i přes noc. Tato možnost by nabídla alespoň krátkodobé odlehčení pečujícím osobám, které se nepřetržitě starají o své blízké.
30. 12. 2023|

Dívku smetl vlak, po roce plánuje, jak začne zase běhat

Nikol Steblová loni na podzim řídila vůz, který na nechráněném přejezdu u Třince smetl vlak. Její dvanáctiletý bratr zemřel, jednadvacetiletá žena přežila – s vážným poraněním mozku. Díky zdravotníkům i rodině, která si ji vzala do domácí péče, dnes znovu chodí a vrací se do běžného života.
27. 12. 2022|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

„Měly by dostat svatozář.“ Sestry pečující o pacienty doma jsou na pokraji sil

Domácí péče o nemocné je na hraně svých možností. Společnostem, které ji poskytují, dramaticky ubyly zdravotní sestry. Často totiž zaměstnávají na částečný úvazek ty, které běžně pracují i v nemocnici. Teď buď nemají čas, nebo je nemocnice vůbec neuvolní.
14. 12. 2020|

Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.
3. 11. 2019|

Domácí péče o pacienty je podhodnocená, stěžují si sestry. Upozornit na to mají červené mašle

Zdravotní sestry z Charity ČR, které pracují v domácí péči, obvázaly kmeny stromů u budovy ministerstva zdravotnictví v Praze červenými mašlemi. Ty mají symbolizovat barvu charity i barvu krve, zdraví a srdce. Sestry se snaží upozornit na své nízké platy. Od pojišťovny nyní dostávají zhruba 150 korun za hodinu hrubého, což považují za nedostatečné ohodnocení své náročné práce. Ministerstvo zdravotnictví i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ale uvádějí, že úhrady pojišťoven na domácí péči se výrazně zvýšily.
1. 5. 2019|

Od dubna se zvýší příspěvky na péči. Chybí ale sestry, které dojíždí za pacienty

Od prvního dubna se vážně nemocným a lidem po úrazech zvyšuje příspěvek na péči, těm v nejtěžším stavu až o šest tisíc měsíčně. Peníze mohou využít i jejich blízcí, aby se o ně alespoň zčásti mohli starat doma. Zdravotních sester, které za pacienty docházejí, totiž není mnoho.
1. 4. 2019|

Dva miliony Čechů se starají o své blízké. Populace stárne, péče rodiny bude potřeba stále víc

Každý pátý obyvatel Česka se stará o svého blízkého. Význam takzvané neformální péče o lidi, kteří se bez pomoci neobejdou, roste se stárnutím populace. O tom, jak podpořit ty, kteří kvůli péči o příbuzné odcházejí z práce, v úterý jednali účastníci konference v Senátu.
6. 3. 2019|