Zájem o domácí péči roste, místy zůstává nedostupná

Události: Kdo zaplatí domácí péči (zdroj: ČT24)

S létem a odjezdy rodin na dovolenou narůstá mimořádný zájem o domácí péči. Zdravotní sestry jezdí k seniorům, vážně nemocným i dětem. V některých regionech je ale služba stále nedostupná, chybí personál i peníze. Jednání o navýšení úhrad zatím dohodu nepřineslo.

Zdravotní sestra jezdí za Jaroslavou Ptáčkovou denně. Dává jí injekce, měří tlak, hlídá léky. Ptáčková se o sebe stále postará, ale trápí ji vážné onemocnění očí, které se horší. „Já si léky mohu nadávkovat, ale trvá mi to dvě hodiny, než vezmu krabičku po krabičce a pak zapomenu, že jsem si tuto vzala, je to problém,“ popsala klientka domácí zdravotní péče.

„Musíme komunikovat s rodinou, když jsou na dovolené, tak na nás padá mnohem větší míra zodpovědnosti,“ řekla ke své práci všeobecná sestra Komplexní domácí péče Naděje Michaela Nováková.

Po patnácti minutách jede dál, čeká ji ještě pětadvacet pacientů. Nezastaví se ani její kolegyně Kateřina Pashayanová, která léta pracovala v nemocnici. Domácí péče je pro ni prý osobnější a pestřejší výzvou. Pomáhá lidem po operacích i v závěru života. „V terénu máme všechny diagnózy, věkové kategorie. Děláme nejen odběry, pícháme inzulíny, katetrizace, dialýzy,“ popsala. „Jsem šťastná, že jsem doma. Když potřebuju, zavolám,“ řekla další klientka domácí zdravotní péče Ludmila Vébrová.

Zájmu přibývá, peněz nikoliv

Organizace funguje v Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji i v Praze. Měsíčně se postará až o dva tisíce klientů v domácí péči. Dohromady má dvě stě padesát zaměstnanců, většinou všeobecné sestry a fyzioterapeuty. Tři roky dojíždí Marie Kaňková k pacientovi po autonehodě, který téměř celý ochrnul. „Když mě protáhne sestřička, tak je to pro mě lepší, uvolňující a můžu si dovolit v klidu ležet,“ řekl klient domácí zdravotní péče Radek Pavelka.

Komplexní domácí péče Naděje funguje nonstop a zájem o ni roste. Teď ale panují obavy, že nebude dostatek peněz na cestovné a hlavně zdravotní materiál. „Úhrady se mají navýšit o nula procent a z toho zcela logicky vyplývá, že by se měla zhoršit dostupnost,“ vysvětlil lékař a jednatel Komplexní domácí péče Naděje Libor Svět.

Dohodovací řízení o úhradách na příští rok dohodou neskončilo. Zástupci domácí péče proto stále usilují o další jednání s ministerstvem zdravotnictví, které služby v minulosti podpořilo.