Projekt zkouší nový typ domácí péče, o klienty se stará i přes noc

Události: Projekt sociální péče chce pomáhat i přes noc (zdroj: ČT24)

Projekt „Zůstat spolu doma“ testuje novou sociální službu, při níž zůstávají pečovatelé u seniorů a nemocných v domácím prostředí i přes noc. Tato možnost by nabídla alespoň krátkodobé odlehčení pečujícím osobám, které se nepřetržitě starají o své blízké.

„Je to mnohem příjemnější výzva, když můžu pobýt s jedním klientem, než když jdu na tři dvanáctihodinové směny do zařízení, kde se starám ve dvou lidech o deset, patnáct klientů,“ říká o domácí péči Markéta Beáta Moravcová, spoluzakladatelka projektu Zůstat spolu doma.

I přes noc se stará například o třiadevadesátiletou paní Růženu. Kromě pomoci při běžných činnostech s klientkou trénuje i motoriku a paměť. Seniorka trpí Alzheimerovou chorobou a potřebuje dohled. Před deseti lety se k ní proto nastěhovala dcera. „S touto diagnózou není možné dát maminku na delší dobu do nějakého zařízení,“ říká Lenka Mlsnová.

Občas jí pomáhá rodina i odlehčovací služby, ale jen pár hodin denně. Díky zapojení do projektu Zůstat spolu doma mohla odjet na celý víkend. „Věděla jsem, že mám stoprocentní jistotu, že mě zastanou, a byl ve mně klid a pohoda,“ přivítala takovou možnost.

Služba hledá finance i pomoc s rozvojem

Moravcová léta pracovala v domově pro seniory i v terénu. Inspirovala ji praxe z Rakouska nebo Německa. Zároveň vycházela ze zkušeností další spoluzakladatelky projektu, právničky Ivany Marešové. „Je třeba za lidmi chodit domů, nechat jim jejich prostředí, sebeúctu, jejich důstojnost,“ míní Marešová.

Službu zatím testovali v rodinách zdarma, v současnosti řeší vícezdrojové financování. „Koncept služby je v neustále se rozvíjejícím procesu, tím bych chtěla pozvat i všechny, kteří by se chtěli podílet na realizaci, především lidi z oblasti managementu,“ vzkazuje potenciálním zájemcům Moravcová. Organizace pomáhá lidem i s poradenstvím, řeší s nimi například příspěvky na péči i asistenci.