Krajský soud se musí znovu zabývat volbami v Bílině. Ústavní soud vyhověl stížnosti kvůli údajnému kupčení

Ústecký krajský soud se musí znovu zabývat loňskými komunálními volbami v Bílině na Teplicku. Ústavní soud vyhověl stížnosti Pavla Musila ze sdružení Nezávislí v Bílině – HNHRM, který neúspěšně upozorňoval na domnělé kupčení s hlasy i další nesrovnalosti. Na platnosti výsledků voleb se po úterním nálezu ÚS zatím nic nemění.

Krajský soud se částí Musilových důkazních návrhů vůbec nezabýval s vysvětlením, že byly uplatněny až dodatečně, tedy po lhůtě pro zpochybnění voleb a nedlouho před rozhodnutím krajského soudu.

S provedeným výkladem zákona však Musil polemizoval v ústavní stížnosti. Poukázal na to, že v předvolání k ústnímu jednání ho krajský soud poučil, že veškeré důkazy je možné navrhnout do skončení jednání. Ústavní soudci Musilovi vyhověli, krajský soud prý porušil jeho právo na soudní ochranu, když podané důkazní návrhy nezohlednil. Projednat je totiž mohl, protože měl listiny k dispozici.

„Krajský soud nařídil jednání a na tomto jednání klidně, bez problému mohl tyto důkazy provést a stihl by rozhodnout v zákonné pořádkové dvacetidenní lhůtě,“ uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Ke kupčení s hlasy došlo v Bílině při minulých komunálních volbách

Na základě důkazů, které krajský soud původně připustil, Musilovu žalobu zamítl. Nechal přehrát sérii videonahrávek, kde lidé uváděli, že dostávali 300 nebo 400 korun za hlasy pro konkrétní stranu. Provedené důkazy ohledně možného uplácení voličů ale krajský soud vyhodnotil jako neprůkazné. Na videozáznamech nebyly vidět tváře lidí a nebyla uvedena jména.

Nyní by měl krajský soud dokazování doplnit a rozhodnout znovu, a to při zohlednění dodatečně předložených důkazů. „Byla to například čestná prohlášení osob, které prohlásily, že za úplatu šly volit,“ dodal Musil. Podle advokáta Karla Klímy krajský soud není pro nové rozhodnutí vázán žádnou pevnou lhůtou. Klíma ale věří, že soud rozhodne rychle.

Komunální volby v Bílině vyhrálo hnutí ANO, získalo devět křesel v 29členném zastupitelstvu. Nezávislí v Bílině – HNHRM skončili čtvrtí a mají tři křesla. V roce 2014 se volby v Bílině opakovaly, a to právě kvůli kupčení s hlasy.