Lev, který děsil valašskou vesnici, zabil svého chovatele

UDÁLOSTI: Ve Zděchově zabil lev svého majitele (zdroj: ČT24)

Ve Zděchově na Vsetínsku v úterý ráno lev napadl a zabil svého chovatele. Stalo se to v kotci v oploceném výběhu. Policie úmrtí potvrdila až před polednem, zdravotníci se totiž nejprve k muži nemohli dostat. Muž choval i lvici, policisté ze zásahové jednotky obě zvířata zastřelili. Chov lvů ve Zděchově nebyl povolen, majitel to však nerespektoval a úřady nedokázaly v chovu zabránit.

„Oba lvy policisté museli zastřelit, protože to bylo nezbytně nutné, aby se mohli k muži dostat. Lékař na místě konstatoval smrt chovatele. Bude nařízena soudní pitva, která nám objasní okolnosti úmrtí. Také policisté na místě budou zjišťovat okolnosti, za jakých muž zemřel,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Podle mluvčího krajské záchranné služby Petra Olšana utrpěl muž zranění neslučitelná se životem. Nehodu oznámil otec čtyřiatřicetiletého chovatele po 7. hodině. Na místo události vyjížděla zásahová jednotka z Brna, záchranáři i pracovníci zlínské zoo.

Policie kvůli případu kontaktovala také veterináře. Zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer upozornil, že chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili. „Důvodem bylo chybějící stavební povolení na kotec s výběhem,“ řekl Majer.

Policisté střeží okolí výběhu, kde lev zabil chovatele
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

O likvidaci těl zastřelených zvířat se postará obec. Podle starosty Tomáše Kocourka by si je ještě během dne měli odvézt pracovníci kafilerie. S tím spojené náklady odhadl starosta na několik tisíc korun. „Je to samozřejmě smutná událost, neštěstí, nicméně chovatel jí šel vstříc. Odborníci ho upozorňovali, že chov je rizikový,“ uvedl Kocourek.

Úřady nedokázaly v chovu lvů zabránit

Muž přivezl tehdy šestiletého lva do valašské obce v létě 2016 ze Slovenska. Už tam zvíře napadlo chovatele, když mu přinesl žrádlo. Muži se ale povedlo uniknout a přivolal si pomoc. Záchranka jej tehdy musela odvést do nemocnice, kde mu lékaři zašili rány na rukou, nohou i na slabinách.

Ve Zděchově na pozemcích své rodiny chovatel postavil bez povolení kotec s výběhem, na což si delší dobu stěžovali někteří místní obyvatelé. „Ze začátku lev pořád řval. Zabezpečené to také moc nebylo, takže jsme měli strach i kvůli dětem,“ podotkla sousedka chovatele. Úřady však muži nedokázaly v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut.

Předloni chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu oplocený výběh odstranit. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil.

Veterinární správa neměla možnost lva odvézt. V případu by mohla vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově nedělo. „Dnešní incident snad konečně pomůže vyřešit dlouhodobý problém,“ uvedl starosta obce Kocourek. Dodal, že se obec obrátila na stavební úřad, veterináře, ombudsmanku i státní zastupitelství. „Ale nedařilo se nám věc vyřešit,“ podotkl.

Loni v létě policie řešila také incident týkající se lvice. Chovatel s ní byl na procházce, a přestože byla lvice přivázaná, dostala se do střetu s projíždějícím cyklistou, který poté musel vyhledat ošetření. Protože se událost stala na komunikaci, zabývali se jí dopravní policisté. Střet policisté vyhodnotili jako dopravní nehodu, trestný čin se podle nich nestal.

K úterní události se vyjádřil také zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Tragédie se nemusela stát, kdyby úřady už dříve dokázaly lvy chovateli odebrat, řekl. Případ ukázal, jak stát selhává ve vymáhání práva, dodal. „Nechyběla dobrá vůle, chybí způsob, jak zasáhnout proti lidem, kteří porušují platné právo a nedělají si nic z výzev úřadů,“ dodal Křeček.

Zástupce ombudsmanky se postupem úřadů vůči chovateli už v minulosti zabýval. Opakovaně také vyzýval ministerstvo, veterinární správu i obce k hledání řešení, jak zajistit vhodné financování náhradní péče o týraná zvířata. Upozorňoval právě na případ chovatele ze Zděchova, který nerespektoval právní předpisy, choval lvy bez povolení ve výběhu, který byl černou stavbou. Neusměrnily ho ani opakované pokuty, ani fakt, že stavební úřad nařídil odstranění stavby.

V České republice žije podle údajů ministerstva životního prostředí z loňského července v zájmových chovech 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů.