Policie šetří srážku cyklisty a lvice u Zděchova jako dopravní nehodu

Střet lvice a cyklisty u obce Zděchov na Vsetínsku vyhodnotili policisté jako dopravní nehodu. Cyklista utrpěl škrábance a tržné rány, podle policejního šetření se ale trestný čin nestal. Majitel měl zvíře připoutané. Případ teď bude řešit Městský úřad ve Vsetíně.

Kuriózní případ se stal letos v červnu. Majitel lvice šel se zvířetem na procházku po lesní cestě, která je současně cyklotrasou. Kolem projížděli dva cyklisté a jeden se s lvicí srazil. Osmatřicetiletý muž si musel nechat po střetu se zvířetem v nemocnici ošetřit několik škrábanců a tržných ran. Případ začala vyšetřovat policie.

„Jelikož se událost stala na komunikaci, zabývali se událostí dopravní policisté. Policisté nezjistili skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu. Událost vyhodnotili jako dopravní nehodu,“ řekl mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik. Důležité také bylo, že měl majitel zvíře připoutané.

Muž ve Zděchově chová kromě lvice i lva, na což si delší dobu stěžují někteří místní. Úřady však muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. Veterinární správa však nemá možnost lva odvézt. Může vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově neděje.

Loni chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu odstranit oplocený výběh pro lva. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil. Lva přivezl do obce předloni, na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem. Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že chce zpřísnit podmínky pro chov velkých šelem v ČR.