Valašskou vesnici děsí lev Fufi. Majitel jej chová bez povolení úřadů

Valašskou vesnici děsí lev Fufi (zdroj: ČT24)

Psi přestali štěkat a lidé jsou nervózní. Ve Zděchově na Valašsku se podle obyvatel změnila v posledních dnech atmosféra. Někteří z nich totiž mají strach z šestiletého lva, kterého do obce přivezl ze Slovenska chovatel. Zvíře lidé ve Zděchově nechtějí, starosta Tomáš Kocourek (nez.) už na chovatele podal i trestní oznámení.

Lev, pojmenovaný Fufi, je pro některé atrakce, pro jiné hrozba. Ve vesnici na Valašsku žije ve výběhu s kotcem. Jenže chovatel ho postavil bez potřebného povolení. Navíc mu k chovu zvířete chybí registrace od veterinární správy.

Kvůli dvousetkilovému lvu na chovatele starosta Zděchova už podal trestní oznámení a případem se už zabývá i policie. „Je to černá stavba. Nikdo z nás neví, jak je technicky zabezpečen ten výběh, a proto máme vážné obavy,“ vysvětlil starosta Tomáš Kocourek. Někteří z místních chtějí lva dostat pryč. „Večer, když jdete nebo jste na kopci, tak slyšíte řev,“ uvedl jeden z obyvatel Zdeněk Hrbáček.

Veterináři klec neschválili, chovatel tvrdí opak

Chovatel nyní začal zesilovat bezpečnostní opatření. Kolem pozemku s klecí staví nový plot. „Bezpečí garantuje veterinární kontrola. Ta tu byla. Ta shledala, že to je vhodné,“ uvedl chovatel. S jeho tvrzením ale úřady nesouhlasí.

Veterináři klec kontrolovali, ale kvůli nedostatkům chov neschválili. Chyběla třeba elektrická zábrana klece do výše čtyř metrů. Majitel lva přesto do Zděchova přivezl. „Je to porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ řekl Michal Kamarád z Krajské veterinární správy Zlínského kraje.

Předtím totiž lev žil na Slovensku. Tam chovatele před čtyřmi lety napadl, když mu přinesl žrádlo. Povedlo se mu uniknout a přivolal si pomoc. Záchranka jej musela odvést do nemocnice, kde mu lékaři zašili rány na rukou, nohou i na slabinách. Chovatel tehdy uvedl, že to byla jeho chyba.