Cyklista se na Vsetínsku srazil s lvicí. Kuriózní případ šetří policie

Osmatřicetiletý cyklista se na lesní cestě u Zděchova na Vsetínsku střetl v neděli odpoledne s lvicí, kterou venčil její majitel. Cyklista při střetu utrpěl škrábance a tržné rány, po ošetření ho z nemocnice propustili. Případem se začala zabývat policie. Státní veterinární správa majiteli loni v únoru chov lvů zakázala. Ten to ale nerespektuje.

Michal Prášek chodí po obci s připoutanou lvicí, které říká Ljůva, na procházky běžně. „Syn byl se lvíčetem na procházce. Přijeli dva cyklisti, neupozornili na sebe a jeden najel Ljůvě na zadek. Vstal, řekl, že je v pořádku, a odjel. Za půl hodiny přijeli policajti a spustili humbuk, že lev napadl chlapa,“ popsal Moravskoslezskému deníku situaci majitel lva Michal Prášek.

Místním obyvatelům se venčení lvice nelíbí. Starosta obce nemůže ale nic dělat. „Je to patová situace. Lidé mi samozřejmě volají a stěžují si,“ řekl starosta Zděchova Tomáš Kocourek.

Policisté, podle mluvčího Vladilava Malcharczika, zjišťují i podmínky, za jakých se může tato šelma pohybovat. „Získané informace povedou k určení právní kvalifikace události,“ vysvětlil Malcharczik.

Chovatel už dostal kvůli lvovi několik pokut

Michal Prášek chová ve Zděchově kromě lvice Ljůvy i lva Fufiho. Obyvatelé Zděchova si na to stěžují už delší dobu. Úřady ale muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal několik pravomocných pokut. Ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík řekl, že platí rozhodnutí o nepovolení chovu z loňského února.

„Veterinární správa však nemá možnost lva odvézt. Může vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově neděje,“ vysvětlil ředitel krajské veterinární správy. Veterináři o nedělní události zatím vyjádření od policie nedostali.

Před rokem chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu odstranit oplocený výběh pro lva. Chovatel ale přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil. Lva přivezl do obce předloni, na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem.

Veterináři chtějí zpřísnit zákon

Státní veterinární správa už vyvolala jednání o možném zpřísnění podmínek umožňujících v Česku chov šelem mimo zoologické zahrady a další vhodná zařízení. Podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda by se pro chovy zvířat vyžadujících zvláštní péči, například šelem, měly do budoucna zpřísnit podmínky. Zatím platí doporučení Ústřední komise na ochranu zvířat, která ale nejsou závazná. Měly by se jasně stanovit podmínky na velikost plochy chovu „podomácku“ nebo na opatření proti úniku zvířat.