Místopředseda ANO Vondráček: Kritiky zažíváme zvenčí tolik, že nás spíš stmeluje

Radek Vondráček (ANO) hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovny Radek Vondráček zamířil o víkendu i do nejužšího vedení hnutí ANO, když byl zvolen místopředsedou hnutí. Pro nezaujatého diváka však sněm ANO přiliš napětí nenabídl: staronový předseda Andrej Babiš ani 1. místopředseda Jaroslav Faltýnek neměli protikandidáta a oba získali přes čtyři pětiny hlasů. Podle Vondráčka to ale ukazuje, že členové hnutí umí spolupracovat: „Té kritiky zažíváme zvenčí natolik, že nás to spíš stmeluje a dává dohromady,“ uvedl v Událostech, komentářích.

Jste rád, že jste uspěl ve volbě do nejužšího vedení hnutí ANO? Co tím ve vás hnutí získalo?

Byl to logický krok, když jsem byl předtím členem předsednictva. Ten další krok z řadového člena předsednictva na místopředsedu znamená z mého pohledu hlavně to, že budu mít v rámci grémia nějaké vymezené portfolio. My jsme zasedali ještě po sněmu a ve výsledku budu pokračovat v protikorupční tematice a budu řešit zahraniční vztahy hnutí ANO.

Nakolik byly při volbě nejužšího vedení karty rozdané předem?

Já to považuji za plus, nikoli za minus, protože jsme se dokázali dohodnout a spolupracovat. Pamatuji si i více vypjaté sněmy.

Takže vy jste věděl, že uspějete na pozici místopředsedy?

Dokázal jsem to odhadnout z krajských nominací, pan Faltýnek měl tuším dvanáct nominací, já jsem měl osm, paní Jermanová devět…

A to jste si vyjednával sám, tuto podporu, nebo vám v tom byl nějakým způsobem nápomocen Andrej Babiš?

Nene, zejména prostřednictvím kolegů v Poslanecké sněmovně, protože poslanci jsou z jednotlivých krajů. Myslím, že by se dokonce slušelo navštívit ty krajské sněmy, ale to už nebylo fyzicky možné.

To znamená, že přes poslance jste apeloval na delegáty v krajích, aby vás volili?

V rámci možností a osobních kontaktů jsem debatoval s kolegy z ostatních krajů, oni tu debatu přenesli k nim na kraj, zřejmě jim Vondráček připadal jako vhodná volba a já děkuji za nominace, které jsem předem dostal.

Andrej Babiš v tomto rozhodování delegátů nějakou roli nesehrál?

Já jsem o tom dokonce s panem Babišem osobně vůbec nemluvil…

Přece jenom si volí své nejbližší spolupracovníky.

Určitě, za sebe doufám, že jsem byl dobrá volba.

Šéf sněmovny: Snad nebyl nikdo, kdo by nevěřil v Babišovo zvolení

Andrej Babiš měl od vzniku hnutí ANO vůbec nejnižší podporu delegátů, necelých 87 %. Je to tím, že se něco v hnutí mění, nebo jste se jednoduše nechtěli dostat do situace z roku 2015, kdy Andrej Babiš získal podporu 100 % lidí v sále?

Jiný protikandidát tam nebyl, výsledek byl očekávaný – snad nebyl nikdo, kdo by vůbec zamýšlel, že by ten výsledek byl jiný. A to procento není zas tak podstatné… Také jsme měli nové hlasovací zařízení, nemůžu ani vyloučit, že to někdo špatně zmáčknul, to se nám stává i ve sněmovně.

Jak se vůbec hnutí vypořádává s kritikou z vlastních řad?

Myslím, že máme za sebou moc hezkou ideovou konferenci, vnitřní diskuse je velice důležitá…

A je opravdu kritická?

Myslím, že kritiky zažíváme zvenčí natolik, že nás to spíš stmeluje a dává dohromady.

To znamená, že všichni v rámci hnutí ANO jste jako jeden muž?

Myslím, že to je přirozená lidská vlastnost, že to partu, proti které jdou ostatní, dává dohromady.

Babišovi kritici nezvládli svou práci, soudí Vondráček

Tak jedna malá nuance: Tomáš Macura, který také kandidoval na post místopředsedy, na sněmu zmínil, že voliči přestávají hnutí rozumět. Uskupení je prý pro všechny a pro nikoho. Nakonec místopředsedou zvolen nebyl – nebylo to právě kvůli tomu, že se pustil do kritiky na půdě sněmu?

Ne, jsou to dvě různé věci. Jednak byl pan Macura iniciátorem té diskuse a myslím si, že to je fajn, já s ním naprosto souhlasím, že je to zapotřebí. Ale volba byla o něčem jiném – mluvil jsem o tom na začátku. Šlo o oslovení těch krajů. Pan Macura měl nominaci ze svého Moravskoslezského kraje, a přestože měl jen tuto nominaci, tak získal poměrně velký počet hlasů. A jeho projev tam měl pozitivní ohlas, co jsem se bavil mezi delegáty. On měl snad 115 hlasů, to je víc než jeden kraj.

Tak jiný kritický hlas: bývalý hejtman Olomouckého kraje Oto Košta zmínil, že Andreji Babišovi se neodmlouvá ani pohledem či grimasou.

Pár dní před sněmem vyšlo několik takových článků, že zklamaní kluci z plakátů… Já jsem taky kluk z plakátu, byl jsem v roce 2013 osloven z civilního povolání. Jenže dostat důvěru na začátku, to je jenom podmíněná důvěra, pak je opravdu potřeba v hnutí začít pracovat, komunikovat, komunikovat… Není to jednoduché.

Takže všichni ti, kteří teď kritizují Andreje Babiše, nezvládli svoji práci?

Nezvládli svou práci, protože ono je to někdy uvnitř hnutí těžší než dělat jen nějakou svoji funkci.