Babiš na sněmu kritizoval papaláše v hnutí i snahu o kumulaci funkcí

Lídrem hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu bude podle očekávání současná europoslankyně Dita Charanzová. Výbor hnutí to jednoznačně podpořil, uvedl ve svém úvodním projevu na nedělním celostátním sněmu předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Charanzová měla podporu i z řady krajských sněmů. Babiš dále mimo jiné kritizoval papalášství, které se podle něj v hnutí ANO začíná projevovat.

Babiš v projevu připomněl, že po minulém sněmu před dvěma lety hnutí vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. „I po tomto sněmu doufám, že vyhrajeme volby do Evropského parlamentu. Musíme pro to udělat maximum, protože my všichni potřebujeme, aby Evropský parlament nepřijímal zákony, které mají negativní dopad na život našich lidí, podnikatelů, živnostníků,“ prohlásil. Kritizoval mimo jiné důraz na energetiku založenou na obnovitelných zdrojích.

„Volby ale pro nás nebudou jednoduché. Mnozí naši voliči nechodili k evropským volbám. Musíme jim vysvětlit, že i tentokrát potřebujeme, aby přišli k volbám, že je nesmí opanovat politická uskupení vítačů nebo nekritických kývačů, kteří v Evropě bezmyšlenkovitě vše odsouhlasí nebo budou opět evropské prostředí zneužívat k vyřizování si svých účtů s někým doma,“ pokračoval v projevu Babiš.

Dita Charanzová je poslankyní Evropského parlamentu a místopředsedkyní Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů od července 2014. Od loňského listopadu je místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE).

Babiš Charanzovou podpořil už dříve. Definitivně ji jako lídra do eurovoleb schválil výbor, který zasedal ještě před zahájením sněmu, na kterém hnutí ANO bude také volit vedení na další dvouleté funkční období.

Charanzová se podílela také na přípravách České republiky na přistoupení k Evropské unii, v letech 2005 až 2009 působila na stálém zastoupení Česka při EU, kde mimo jiné řídila tým odpovědný za obchodní a rozvojovou politiku. Během českého předsednictví Unii předsedala výboru Rady EU pro obchodní politiku. Za svoje aktivity v zahraniční politice získala v březnu 2016 Cenu poslanců Evropského parlamentu.

Dita Charanzová na sněmu hnutí ANO
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Před pěti lety vedl hnutí do eurovoleb Pavel Telička, který se později stal místopředsedou Evropského parlamentu. S hnutím se ale rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Do europarlamentu se tehdy kromě Teličky a Charanzové za ANO dostali také Martina Dlabajová a Petr Ježek, který loni s hnutím ukončil spolupráci. Společně s Teličkou bude letos kandidovat za nové hnutí Hlas.

Většina parlamentních stran již lídry do voleb představila. ODS povede europoslanec Jan Zahradil, Piráty IT specialista Marcel Kolaja, ČSSD europoslanec Pavel Poc, komunisty europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná, lidovce europoslanec Pavel Svoboda a koalici STAN a TOP 09 zřejmě předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. 

ANO jako „catch-all party“

Předseda hnutí dále ve svém úvodním projevu na sněmu připomněl politologa Otto Kirchheimera, který svou teorií „catch-all party“ podle Babiše popsal už v šedesátých letech principy hnutí ANO. Taková strana se snaží oslovit co největší spektrum voličů.

Podle Babiše kritici ANO říkají, že hnutí není ani nalevo, ani napravo a nemá ideologii. „Rád bych už konečně k této polemice řekl něco zásadního. My jsme hnutí, které se orientuje na všechny občany České republiky. A proč? Protože máme program pro důchodce, živnotníky, podnikatele, vědce, studenty, sportovce, lidi z kultury,“ prohlásil.

„Pobavilo mě, že se o hnutí ANO začalo hovořit jako o catch-all party. To se vzalo z politologického slovníku bez hlubšího pochopení, co to je. Když západní politické strany přecházely na catch-all party, tak to neznamenalo, že byly ideově vyprázdněné, ony pouze zmírnily určité konflikty, ale především reagovaly na pohyb občanské společnosti,“ komentovala to ve vysílání ČT24 politoložka Vladimíra Dvořáková. 

Babiš kritizoval papaláše v ANO

Předseda hnutí dále v projevu na sněmu kritizoval papalášství, které se podle něj v hnutí ANO začíná projevovat. Jako příklad uvedl registrační značky na autech nebo luxusní superby. Upozornil také na to, že někdy vidí snahu o privatizaci krajských organizací.

Jaroslav Faltýnek s Andrejem Babišem během sněmu ANO
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

„Víte, jak často mluvím a kritizuji kumulaci funkcí, zneužívání výhod, drahá služební auta, prostě papalášství. To se začíná objevovat i u nás,“ poznamenal Babiš. „Primátorské SPZ, milionové superby a podobné nesmysly. Když to čtu v médiích, tak jsem naštvaný a stydím se za to, jaké lidi naše krajské organizace vybírají na kandidátky,“ doplnil.

Konkrétní osoby nejmenoval. Registrační značku „na přání“ s nápisem PRIMATOR má děčínský primátor za ANO Jaroslav Hrouda. Jeho služební auto Škoda Superb Laurin & Klement stálo milion korun.

Podle Babiše se někteří členové ANO zajímají o volby pouze tehdy, když v nich sami kandidují, a nepracují pro hnutí jako celek. „Nezakládáme nové buňky, stále máme problém s přijímáním nových a schopných lidí. V některých krajích vidíme snahu o privatizaci krajských organizací, nebo třeba kumulace funkcí je obrovský problém,“ poznamenal.

Česko se neobejde bez dalších jaderných bloků, uvedl premiér

V další části svého třičtvrtěhodinového projevu slíbil Babiš mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a snížení daní zaměstnancům. Takzvaná superhrubá mzda funguje od roku 2008 a znamená, že základem daně z příjmů zaměstnanců je hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojistné. 

V části věnované energetice předseda vlády odmítl mix založený podle německého vzoru na obnovitelných zdrojích. „My máme jádro a to chceme nadále rozvíjet a obnovovat,“ řekl. Česká republika se podle něj neobejde bez výstavby jaderných bloků.

Vláda by se podle něj měla také zaměřit na revizi sociálních dávek nebo na rodinnou politiku. Pochválil Maďarsko a jeho nový plán na zvýšení porodnosti. „Neříkám, že půjdeme identickou cestou, ale je to správný postup ke zvyšování porodnosti,“ poznamenal.

Podnikatelům chce podle vých slov ulevit například tím, že stát by omezil kontroly nejvýše na pět za rok. Chce také zavést paušální daň placenou jednou částkou. Na adresu elektronické evidence tržeb, která ve sněmovně budí velký odpor opozičních stran, řekl, že poctiví živnostníci ji vítají. Svoji představu shrnul jako malý a levný stát, který nikoho neotravuje. Stát se podle něj musí vžít do malého živnostníka, aby věděl, co ho trápí. 

Babiš a Faltýnek obhájili pozice

Sněm odpoledne zvolil vedení ANO na další dva roky. Andrej Babiš byl podle očekávání opět zvolen předsedou. Současný lídr a premiér neměl vyzyvatele a získal 86,5 procenta hlasů. Pro hlasovalo 206 delegátů, zdrželo se 19, proti bylo 13 hlasů. Pozici prvního místopředsedy obhájil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ani on neměl protikandidáta.

Posty dalších místopředsedů obsadí ministr životního prostředí a vicepremiér Richard Brabec, hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, bývalý brněnský primátor Petr Vokřál a předseda sněmovny Radek Vondráček. Neuspěl ostravský primátor Tomáš Macura.