Babiš připouští změny ve vládě. Ťok musí přitvrdit a já přitvrdím taky, říká

Události: Babiš připouští změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil v novoročním rozhovoru pro Českou televizi, že v tomto roce mohou v jeho vládním týmu nastat změny. Požadují je hlavně komunisté. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa premiér dokonce přislíbil, že po volebním sjezdu ČSSD vládu obmění. Sociální demokraté zatím změny v kabinetu vylučují.

O změnách ve vládě se předseda komunistů bavil koncem roku s premiérem. „Jestliže máme unést tu odpovědnost, že jsme vládě dali důvěru, tak jsem se ho zeptal – a nemohl jsem se nezeptat – kdy uvažuje o výměně ve vládě. A on mi odpověděl, že o tom uvažuje,“ potvrzuje Filip.

Právě komunisté volají po rekonstrukci vlády. Nejčastěji se mluví o ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO). „Dramaticky nejvyšší výhrady máme k ministerstvu dopravy,“ uvedl Filip. Jedním z důvodů je i prosincový kolaps na dálnici D1, kde řidiči několik dní stáli v dlouhých kolonách.

„Jestli bude rekonstrukce vlády v roce 2019, vyloučit nemůžu. Ale zatím je to v rovině úvah,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro ČT. Zda je nejohroženějším ministrem právě Ťok, nechtěl premiér potvrdit. „Uvidíme. Ale je to nejdéle sloužící ministr,“ podotkl. Ťok vedl resort už v předchozím Babišově menšinovém kabinetu i v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Babiš ale řekl, že chce být na ministra přísnější. „Pan ministr musí přitvrdit. A já přitvrdím taky,“ prohlásil premiér. „Já jsem velice náročný premiér. Taky jdu příkladem z hlediska pracovního nasazení a stylu řízení. Samozřejmě očekávám, že i kolegové mě budou následovat.“

ČSSD výměnu svých ministrů nechystá

V souvislosti s rekonstrukcí vlády se mluví i o dalších jménech. Například o ministrovi školství Robertu Plagovi nebo šéfovi resortu zahraničí Tomáši Petříčkovi. „Neudrží ani 24 hodin jednu myšlenku a pravděpodobně odpovídá podle toho, co si přeje ten, s kým hovoří,“ řekl o Petříčkovi předseda komunistů Filip.

Podle koaliční smlouvy musí případnou výměnu schválit předseda strany, která člena vlády nominovala. Šéf ČSSD Jan Hamáček zatím obměnu u svých ministrů odmítá. „Sociální demokracie žádné změny nechystá,“ tvrdí Hamáček.

Opozice kritizuje Ťoka i rozpočet

Podle opozičních stran rekonstrukce vlády nestačí. „Nesouhlasíme s některými lidmi ve vládě. Přemýšlím, co tam dělá pan Ťok, který prokazatelně je špatný ministr dopravy,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Podívejme se, co se děje v dopravě, v zahraniční politice. Vláda nezvládá ani v době ekonomického růstu vyrovnaný rozpočet,“ připomíná šéf ODS Petr Fiala.

Premiér ale rozpočet na letošní rok chválí. Plánovaný schodek ve výši 40 miliard korun má vládě umožnit větší investice. Sociální demokraté by chtěli otevřít i téma změn na příjmové straně rozpočtu, například zavedení korporátní daně. Podle Babiše to ale letos vůbec tématem nebude.