Vedení ČSSD se postavilo za ministra zahraničí Petříčka. Zeman ho kritizuje kvůli ambasádám či Izraeli

Události: Petříček je připraven na schůzku s prezidentem, pokud bude mít Hrad zájem (zdroj: ČT24)

Vedení ČSSD se v pátek postavilo za ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který čelí kritice ze strany prezidenta Zemana i KSČM. Podle předsedy strany Jana Hamáčka vedení konstatovalo, že ministerstvo pod Petříčkovým vedením naplňuje dlouhodobou koncepci zahraniční politiky, hájí zájmy Česka a udržuje orientaci země.

„Politické grémium ČSSD konstatuje, že ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Tomáše Petříčka naplňuje dlouhodobou koncepci naší zahraniční politiky, hájí zájmy České republiky a udržuje naši zahraničněpolitickou orientaci,“ uved Hamáček na Twitteru.

Prezident Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov kritizoval, že chce Petříček ze seznamu klíčových ambasád vyškrtnout velvyslanectví v Maďarsku a Itálii. Tento seznam teď zahrnuje 17 z celkových 96 velvyslanectví, od nového roku se má ale o čtyři snížit. Petříček to Lidovým novinám vysvětloval tak, že hlavním důvodem jsou ekonomické úspory.

Podle Hamáčka je kritika Hradu bouří ve sklenici vody

Hamáček už dříve uvedl, že kritiku Hradu pokládá za bouři ve sklenici vody. „To, k čemu došlo, je technické opatření, které se týká odměňování diplomatů. Prostě některé ambasády měly stanoveny vyšší odměny než některé jiné. Teď dochází k redukci počtu těch ambasád tak, abychom mohli otevřít další. Na vztahu k Maďarsku, Turecku či Ukrajině se nic nemění,“ řekl. 

Kauzu v pátek řešil také premiér Andrej Babiš (ANO), na jehož pozvání do Prahy přijel maďarský premiér Viktor Orbán. Ujistil ho, že vztahy Prahy a Budapešti se nemění. Orbán věc přičítá vnitrokoaličním sporům ve vládě.

Prezident Zeman ve čtvrtek avizoval, že se Orbánovi omluví: „Pan prezident se maďarským partnerům za tuto chybu ministra zahraničních věcí omluvil. Ujistil, že udělá vše pro to, aby byla tato chyba napravena a rozhodnutí zrušeno,“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta.

Zeman kritizoval Petříčka už dříve, odlišný názor mají třeba na přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zatímco Zeman tento plán prosazuje, Petříček se k němu staví vlažně. Prezident v této souvislosti nepřímo označil Petříčka za loutku europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Ten o vedení české diplomacie usiloval, Zeman ho ale ministrem zahraničí odmítl jmenovat.

Podle prezidenta se proti přesunu ambasády staví právě Poche. „Nemám rád loutky. Možná je dovedu pochopit, když je to Spejbl a Hurvínek, ale v české politice mi loutky připadají nevhodné,“ řekl Zeman v rozhovoru pro MF Dnes.

Ministra zahraničí kritizují také komunisté, kteří Babišovu vládu tolerují ve sněmovně. KSČM se nelíbí postoj ministra zahraničí k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři. Česká diplomacie je prý příliš podbízivá cizím zahraničním zájmům a zájem České republiky ji příliš nezajímá, uvedlo v prohlášení širší vedení KSČM.

Hamáček zdůraznil, že právě na stanovisko KSČM sociální demokraté reagovali. „Z našeho pohledu by mělo platit to, co říkal i předseda vlády, že KSČM vládu toleruje, tudíž ale nebude mít vliv na její zahraniční politiku,“ řekl novinářům po jednání grémia.

V Událostech, komentářích našel Tomáš Petříček trochu paradoxně zastání u „opozičního“ europoslance Stanislava Polčáka (STAN): „Já si myslím, že pan Petříček jednoznačně ukazuje, že není ničí loutkou. Že naopak reprezentuje politiku české vlády, a zahraniční politika by měla vznikat hlavně na úrovni české vlády. Vláda je za ni zodpovědná, ale pan prezident si trochu plete role, které má vymezené v rámci ústavy.“ 

„Můj názor je takový, že v oblasti zahraniční politiky by měli souznít prezident, ministr zahraničí a premiér. A to se bohužel neděje – tady já bych malou výtku k panu Petříčkovi měl,“ doplnil poslanec Jiří Mašek (ANO).

Události, komentáře: Třenice kolem ministra zahraničí Tomáše Petříčka (zdroj: ČT24)

„Já respektuji, že má pan prezident za sebou zázemí Pražského hradu, ale myslím si, že nikdo z českých politiků nemá za sebou takové zázemí jako ministr zahraničí. Celý ten profesionální aparát, který je nejen v Česku, ale po celém světě. A ministr zahraničí přesně ví, když má intence vládní politiky, má informace a spolupracuje s největšími profesionály, jak tyto věci formulovat,“ prohlásil v Událostech, komentářích poslanec Petr Dolínek (ČSSD).