Bude praštět. Západní půli Česka mají zasáhnout až patnáctistupňové mrazy

Západní polovinu republiky v noci na úterý zasáhnou silné mrazy a venkovní teploty klesnou k minus dvanácti až minus patnácti stupňům Celsia. Šestici českých krajů před tím varuje Český hydrometeorologický ústav, výstraha platí od desáté večerní do osmé ranní.

Mrazivou noc má způsobit úbytek oblačnosti spolu s příchodem studeného vzduchu od západu. „Během noci na úterý očekáváme zejména v údolích při celonočním vyjasnění pokles teplot pod minus dvanáct stupňů Celsia, ojediněle až na minus patnáct stupňů Celsia,“ uvádějí meteorologové.

Silné mrazy se vyskytnou v celém Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji, v západních okresech Ústeckého a Středočeského kraje a prakticky na celé Vysočině – varování neplatí jen pro Třebíčsko a oblasti kolem Náměšti nad Oslavou a Moravských Budějovic.

Výstraha ČHMÚ před silnými mrazy
Zdroj: ČT24

Mrazivá tečka za sněhem

Lidé by neměli při pobytu venku zapomínat na teplé oblečení a obuv, proti prochladnutí pomáhá pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy, a tím z těla uniká teplo. Malé děti, nemocní a staří lidé by podle meteorologů měli omezit pohyb venku.

Zima přitom komplikovala chod republiky už v uplynulých hodinách, silné nedělní sněžení způsobilo dopravní kalamitu na řadě míst republiky a o přísun elektřiny připravilo tisíce domácností.