Děti, které zanedbávají péči o zuby, se to mají naučit ve škole. Prevence vyjde na miliony

Události ČT: Děti se ve škole naučí pečovat o zuby (zdroj: ČT24)

Stát slibuje, že posílí zubní prevenci u dětí. Posílit chce speciálně proškolené pedagogy, přidat peníze na odborné lektory a hradit by mohl například i školní hodiny dentální hygieny. Stomatologická komora považuje právě takové programy za nejefektivnější.

Způsob správného čištění zubů a především návyk pravidelné péče o chrup není v tuzemských rodinách mnohdy běžný. Podobná situace je i u preventivních prohlídek u zubních lékařů, které rodiče se svými dětmi mnohdy nedodržují.

Stát chce proto nyní zubní prevenci u těch nejmenších plánovaně posílit. „Zdá se nám, že to je důležité, protože dneska řada dětí ani zubního lékaře nenavštěvuje,“ souhlasí ředitelka základní školy v Bujanově na Českokrumlovsku Olga Floriánová.

Školní prevence ale není zadarmo. „Náklady vycházejí na jedno dítě 300 korun na školní rok a není vždy jednoduché přesvědčit rodiče,“ uvedla zubní lékařka Hana Zallmannová. Ta se kvůli zkušenosti s množstvím dětí v ordinaci pustila i do školní prevence. Ze svých zdrojů, s přispěním sponzorů a rodičů. Peníze od státu by přivítala.

„Proškolit na čištění zubů sto procent dětí v Česku jsme schopni za 50 milionů,“ má spočítáno prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Podle šéfa komory by školní programy mohly pomoci hlavně tam, kde v prevenci selhává rodina. „Znevýhodněné rodiny, různá ghetta, tam je právě potřeba, aby to děti naučila škola,“ upozornil.

Ministerstvo zdravotnictví na sklonku roku peníze přislíbilo; zubní výuku by podle něj měly proplácet pojišťovny. „Jsme v jednání s pojišťovnami, aby v programech tato oblast byla,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Ministerstvo slibuje i posílení prevence u nejmenší děti ve školkách, kde zatím proškolilo dvě stovky učitelů. Chce také lépe zmapovat dostupnost zubní péče o dětské pacienty.