První zubaři v místech se špatnou dostupností péče dostali dotaci. Šanci má dalších sto lékařů

Události: Ministerstvo rozdá 100 milionů na podporu zubařů v místech, kde chybí (zdroj: ČT24)

První tři zubaři z míst, kde je zubní péče ohrožena nedostatkem lékařů, dostali příspěvek na provoz ordinace. Celkem tři a půl milionu korun dostanou v Horní Cerekvi na Vysočině, v Chebu a v Ústí nad Labem. Další podpora by podle stomatologické komory měla mířit víc na venkov. V programu je k dispozici dalších téměř 100 milionů korun, které chce ministerstvo zdravotnictví do tří let rozdělit mezi stovku zubařů.

Hlavním kritériem přidělení dotace je a nadále bude dostupnost zubní péče v dané oblasti. Podle mapy ministerstva zdravotnictví je největší problém v Ústeckém, Libereckém a Jihočeském kraji. Tam by ale další dotované ordinace podle stomatologické komory měly vzniknout spíš v menších obcích. Hlavním problémem zůstává na venkov zubaře dostat.

Resort ministra Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) zařadil mezi podmínky k vyplacení dotace třeba počet pacientů – do tří let musí zubař, který peníze dostane, přijmout na půl druhého tisíce pojištěnců včetně dětí a seniorů. S přijetím dotace se také zavazuje, že bude následujících 5 let ordinovat 5 dní v týdnu.

Touto finanční podporou chceme motivovat zubaře k tomu, aby si otevřeli nebo převzali stávající ordinace v místech, kde je to nejvíce potřeba, aby pacienti nemuseli dojíždět neúnosně daleko. Jsem velmi rád, že první stomatologové využili nabídnuté pomoci. Věřím, že to bude impuls pro další lékaře.“(Zdroj: ministerstvo zdravotnictví)
Adam Vojtěch
ministr zdravotnictví

Zubní lékaři, kteří jsou ochotni ošetřovat dětské pacienty, se podle ministerstva jen obtížně hledají. „Nedostatek zubních lékařů ošetřujících děti je s výjimkou Prahy prakticky ve všech regionech ČR,“ uvedl resort.

A to je také důvod, proč zahrnul do podmínek kritérium, že dětí do 15 let společně se seniory ve věku nad 65 let musí evidovat lékař alespoň deset procent ze svých pacientů.

V Chebu je těžké sehnat sestru

Jedním ze zubařů, který dostal příspěvek, je i Jakub Papež z Chebu. Kousek od města sice vyrostl, ale svou praxi začínal v Praze a Plzni. V Chebu nyní pracuje dva roky. Pacientů měl tolik, že si nedávno otevřel ordinaci novou.

A právě na ni získá peníze od státu, v průběhu pěti let to bude celkem 1,2 milionu korun. Použít je může na pokrytí mzdy všeobecné sestry, zubní instrumentářky nebo dentální hygienistky, což se právě v místě jako Cheb hodí nejvíc.

„Špatně se konkuruje finančním částkám, co platí sestrám třeba v Německu,“ říká zubař ve městě, kde sice funguje střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola, ale také leží u hranic právě s Německem, kde je vysoká poptávka po zdravotních sestrách.