Na jihu Moravy hledají zubaře i menší města. Ordinace zachraňují důchodci

V malých městech chybí zubaři (zdroj: ČT24)

Problém sehnat zubaře mají na jihu Moravy nejen vesnice, ale už i menší města. Aktuálně chybí například v Dolních Kounicích, Oslavanech nebo Těšanech. Podle statistik České stomatologické komory sice počet zubařů roste, problém je ale jejich rozmístění. Nejvíce jich je ve velkých městech. Podle stomatologů by pomohlo, kdyby pojišťovny navýšily úhrady za základní péči.

Zubařka Milena Čermáková už by měla být v důchodu, přesto stále ve Šlapanicích u Brna ordinuje, náhradu za sebe nemá. „Cítím se unavená a byla bych velice ráda, kdybych mohla odejít a nastoupil tady mladý lékař. Zatím nemůžeme nikoho sehnat, tak jsem ještě tady,“ říká Čermáková. O jejích patnáct set pacientů by se jinak neměl kdo starat.

V Dolních Kounicích hledají stomatologa od února. Jedna zubní ordinace tam sice ještě funguje, ale nové pacienty už nepřijímá. „Inzerujeme na studijních odděleních, snažíme se různě přes známé dobrat se absolventů, ale ta úspěšnost je dneska velmi malá,“ řekl Zbyněk Lamplot, jednatel společnosti Dentalis Bohemia.

Počty zubařů v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24

V důchodovém věku je skoro čtyřicet procent zubařů

Kromě Dolních Kounic hledají zubaře také v Oslavanech, Těšanech nebo v Zastávce u Brna. Přesto, že podle České stomatologické komory počet zubařů na jižní Moravě roste. Zatímco v roce 2001 jich sloužilo zhruba sedm set, o devět let později o stovku víc. Aktuálně jich ordinuje devět set padesát.

„Opticky počty zubních lékařů mohou vypadat dobře, problém je v rozložení, ve věkové struktuře. Musíme si uvědomit, že nad 60 let je šestatřicet procent zubních lékařů a značná část je koncentrována v Brně a dalších velkých městech,“ řekl ředitel Aliance dentálních korporací Jiří Pekárek.

Stomatologové chtějí navýšit platby za základní péči

Dostat stomatology na venkov chce i ministerstvo zdravotnictví, ještě v květnu plánuje vypsat dotační program. Nutná je ale spíš systémová změna. „Je potřeba tu základní péči, kterou hradí pojišťovna, navýšit,“ uvedl mluvčí České stomatologické komory Pavel Trojan. Pak by se podle České stomatologické komory vyplatilo i mladým opustit velká města.

Na jednoho zubaře v Česku připadá 1400 obyvatel. Každý z nich by měl svého zubního lékaře navštívit dvakrát ročně v rámci preventivní prohlídky, to ne všichni pacienti dodržují. Ženy chodí k zubaři častěji než muži. Téměř čtvrtina pacientů považuje zubařskou péči za příliš drahou. Více než dvacet procent doufá, že problémy samy odezní, a považují kontrolu za zbytečnou. Pětina lidí má z návštěvy u zubaře strach.