Jak dostat zubaře do měst a vesnic, kde chybí? Ministerstvo jim nabídne sto milionů

Plány ministerstva zdravotnictví na zvýšení dostupnosti stomatologické péče (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví finančně podpoří vznik ordinací zubařů v odlehlejších oblastech a menších městech, kde jich je nedostatek. Během čtyř let chce mezi stomatology rozdělit 100 milionů korun. Dotaci by mohlo získat asi sto žadatelů. Maximální vyplacená částka bude 1,2 milionu korun na jednu ordinaci.

Jak čelit nedostatku zubařů v některých oblastech Česka? Ministerstvo zdravotnictví chce problém vyřešit finanční motivací zubařů ordinujících v oblastech, které se s nedostatkem zubařů potýkají. Chybí hlavně na Karlovarsku, Vysočině a na severu Čech. Z asi osmi tisíc zubařů v Česku je jich více než polovina v Praze a v krajských městech.

Lékaři se koncentrují ve městech

Na venkov se ale zubaři příliš nehrnou. Podle dat zdravotních pojišťoven je situace špatná například na Děčínsku, Chomutovsku, Českolipsku nebo Bohumínsku. „Problém není, že máme málo lékařů, v tom jsme nadprůměrní. Koncentrují se ale ve velkých městech,“ řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) s tím, že se zapojit musí i obce či kraje. Například nabídnout lékaři ubytování.

Události: Do odlehlých oblastí mají zubaře přilákat dotace (zdroj: ČT24)

„Neplatí takové to klišé, že chybí zubaři například na severu Čech či Moravy. Oni nechybí v krajských městech, ale jen v některých okresech,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj je nedostatek zubařů také kolem hranic krajů, například Středočeského s Jihočeským nebo Vysočiny s Pardubickým. Mezi zubaři je i hodně lékařů seniorů, asi 1500 jich chce prodat své praxe.

Dotační program se proto bude vztahovat i na předávání praxí mezi kolegy. Podle Šmuclera potrvá stabilizace systému nejméně deset let.

„Pozitivně vnímám, že se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo tento program vyhlásit, myslím, že by opravdu mohl některé stomatology motivovat, aby si v menších městech a obcích ordinace otevřeli,“ uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Podmínkou pro získání dotace bude pětileté fungování ordinace, smlouva zubaře alespoň se čtyřmi zdravotními pojišťovnami a ordinační doba pět dní v týdnu a nejméně 35 hodin týdně. Do dvou let musí lékař registrovat nejméně 1500 pacientů, jinak mu ministerstvo dotaci sníží. 

Výši vyplacené dotace také určí podmínka, kdy žadatel se musí podílet na nákladech své praxe nejméně 30 procenty objemu dotace. A také o přidělení bude rozhodovat právě lokalita. „Víme, jaké je spektrum zubních lékařů a kolik je pacientů registrováno na jednoho zubaře. Podle toho budeme posuzovat, jestli do dané lokality potřebujeme lékaře,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Cílem je dosáhnout průměrného počtu asi dvou tisíc pacientů na jednoho zubaře. Podle komory je v současné době aktivních asi osm tisíc stomatologů, na deset milionů obyvatel by jich tak stačilo pět tisíc.

Informace o tom, kde lékaři chybí, mohou ministerstvu hlásit i lidé. Podněty se bude zabývat komise pro dostupnost stomatologické péče.

Lékaři ze zahraničí problém nevyřeší

Řešení komora nevidí ani v příchodu lékařů ze zahraničí. Jde většinou o Rusy nebo Ukrajince, kteří musí složit atestační zkoušku. Uspěje jich podle Šmuclera jen asi desetina, problém je odborný pohovor v češtině. Většina navíc pracuje v Praze či Brně.

Týdeník Respekt ale upozornil na případy z Lázní Bělohrad nebo Lomnice nad Popelkou, kde žádný zubař nebyl, ale ruští a ukrajinští stomatologové zkouškou neprošli a nesmí léčit. Podle nich neoprávněně, neprošli prý kvůli detailům či špatné češtině, což považují za účelový boj proti konkurenci.

Podobný dotační program ministerstvo spustilo v roce 2016 pro praktické lékaře. V prvním roce byli podle Pavlíny Žílové z ministerstva zdravotnictví jen dva žadatelé, v dalších už kolem dvacítky a měl by pokračovat i nadále.