Za vypsání papírového receptu nebudou letos hrozit pokuty, Senát novelu schválil

Lékařům letos nebudou hrozit postihy za papírové recepty (zdroj: ČT24)

Lékařům letos nebudou hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného eReceptu. Senát totiž schválil dočasné zrušení sankcí, předlohu ještě musí podepsat prezident.  Elektronické recepty jsou od letoška povinné, ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) však krátce po nástupu do funkce avizoval, že letos ještě nebudou hrozit pokuty, pokud lékař vypíše klasický recept. Řada praktiků si totiž na systém eReceptů stěžovala a požadovala další odklad jejich ostrého provozu.

V senátní diskuzi vystoupil pouze Vladimír Plaček (ČSSD), který dříve prosazoval dvouletý odklad povinných elektronických receptů. Sněmovna ale senátní návrh v lednu zamítla. Plaček uvedl, že byl příjemně překvapen, že systém nezkolaboval. Podotkl však, že dva až tři tisíce lékařů do něho stále ještě nemají přístupové kódy. 

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, po řadě odkladů jsou ale povinné až od letošního roku. Původně hrozila lékařům pokuta až dva miliony korun, pokud by nevypsali recept elektronicky. Jedinou výjimkou měl být výpadek internetu, elektřiny apod.  

Přechodné zrušení pokut zároveň znamená, že pokud by do doby, než tato novela nabyla účinnosti, zahájil lékový ústav s nějakým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno.  

Vojtěch: Chceme rok na doladění a vylepšení systému

„Chceme mít rok na odladění systému a jeho vylepšení,“ uvedl v Senátu ministr Adam Vojtěch (za ANO). Letos v květnu chce ministr zdravotnictví v demisi předložit vládě novelu, která by umožnila další funkce eReceptu.

Přibýt by totiž měl takzvaný lékový záznam pacienta, který zajistí sdílení dat o tom, jaké léky mu různí lékaři předepsali. Aplikace by měla vyloučit vícečetné předepisování stejného léku jinými lékaři a nevhodných kombinací léků.

Už teď mohou lékaři zkontrolovat, jestli si pacient lék v lékárně už vyzvedl. Odpadá také možnost vydání léku na falešný recept.

Za prvním měsíc provozu vydali lékaři asi 4,4 milionu elektronických receptů. Elektronicky tak nebyla vydána asi pětina z nich. Ke konci ledna bylo do systému zapojeno přes 43 tisíc lékařů a zubařů, dalších asi 2900 však ještě čekalo na vyřízení žádosti o přístupové údaje. eRecepty pak aktivně předepisuje asi 26 600 lékařů.