Lékaři, který místo eReceptu vydá papírový, zatím zřejmě nehrozí pokuta

Lékařům, kteří nevydávají eRecepty, letos nebudou hrozit pokuty (zdroj: ČT24)

Lékařům zřejmě nebudou letos hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Dočasné zrušení sankcí schválila sněmovna ve vládní technické novele lékového zákona o transfuzích. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident. Poslanci odmítli návrh, podle kterého by byl elektronický recept opět nepovinný, na čemž ale stále trvá Sdružení praktických lékařů (SPL). Roční odklad sankcí sice praktici vítají, příliš ale nevěří tomu, že se systém za rok podaří zlepšit.

Přechodné zrušení pokut za porušení nové povinnosti vydat recept v elektronické podobě vychází z úpravy ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO). Schválený pozměňovací návrh také předpokládá, že pokud by Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon předpokládá sankci až dva miliony korun.

Běhounek: Zákon je platný od roku 2007 a pořád se elektronické recepty odkládaly (zdroj: ČT24)

Elektronické recepty jsou pro praktické lékaře od letošního ledna povinné. Řada politiků i mnozí lékaři ale protestovali a požadovali odklad. Současný ministr Adam Vojtěch (za ANO) hned po nástupu do funkce mluvil o tom, že by letos lékařům neměla hrozit pokuta, pokud vypíší jen papírový recept.

Systém navzdory kritice funguje, lékaři elektronicky předepisují, každý den jde o více než 200 000 receptů, kolaps nenastal.
Adam Vojtěch
ministr zdravotnictví v demisi

Přechodné zrušení pokut za eRecepty doporučil schválit zdravotnický výbor ve sněmovně. Naopak záporně se postavil k úpravě, podle níž by se lékaři mohli sami rozhodnout, v jaké formě recept vydají.

Sněmovna zamítla návrh Jaroslava Dvořáka (SPD), podle kterého by se lékaři mohli znovu sami rozhodovat, v jaké formě recept vydají. Poslanci nepřistoupili ani na zrušení odpovědnosti šiřitele za obsah reklamy na léčiva, humánní léčivé přípravky, doplňky stravy nebo na potraviny pro zvláštní výživu.

Události, komentáře: eRecepty ano, či ne? (zdroj: ČT24)

Praktici dál doufají v dobrovolnost eReceptů

„Za daných okolností to bylo jediné možné řešení, které umožní to, aby pacienti dostali své léky a zdravotní sytém mohl bez komplikací fungovat,“ komentoval rozhodnutí poslanců předseda SPL Petr Šonka. Zároveň ale uvedl, že je třeba urychleně začít pracovat na zlepšení fungování eReceptu.

Za zásadní považuje sdružení praktiků zprovoznění lékového záznamu. „Ale pro lékaře je naprosto klíčovou otázkou zavedení jednotného certifikátu zdravotnického pracovníka, který musí vyřešit současný nevyhovující stav, kdy lékař podepisuje eRecept svým vlastním kvalifikovaným certifikátem (zjednodušeně elektronickým podpisem),“ uvedl Šonka. Podle něj to vystavuje lékaře bezpečnostnímu riziku v případě jeho zcizení a zneužití druhou osobou.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka na symbolickém pohřbu zavřené ordinace
Zdroj: ČTK

SPL má obavy, zda je možné tyto změny provést během jednoho roku a nadále tak má za to, že je lepší variantou nepovinný eRecept, který, pokud bude dostatečně jednoduchý a kvalitní, budou lékaři používat sami rádi a dobrovolně.

Alibismus, kroutí hlavou Kubek

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek považuje rozhodnutí poslanců, podle něhož elektronické recepty zůstávají povinné, pouze se odkládají sankce, za „vrchol alibismu“. Podle Kubka elektronické recepty prakticky nefungují, nikdo je nepotřebuje a místo omezení administrativní zátěže práci lékařům komplikují a poskytování zdravotní péče prodražují.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dodal, že je trapné tvářit se, že není problém, když elektronické recepty, za které stát utratil více než 300 milionů korun, nemůže používat několik tisíc lékařů. „Podle našich informací nefungují ani ve FN Motol, jejíž ředitel Ing. (Miloslav) Ludvík ještě z pozice ministra zesměšňoval lékaře, kteří před nesmyslnou povinností varovali,“ poznamenal. Komora se obává, že nejpozději do roka a do dne se bude řešit stejný problém. „Tedy pokud ministr zdravotnictví nedostane rozum dřív,“ dodal Kubek. 

Součástí novely je i požadavek na kvalitnější transfuzi

Odpovědnost nyní nesou také zadavatel a zpracovatel propagace. Šiřitele navrhoval zbavit odpovědnosti Patrik Nacher (ANO), podle kterého nemají potřebnou odbornou kvalifikaci pro posouzení souladu obsahu reklamy se zákonem.

Vládní technická předloha by měla zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků. Novela vychází z evropské směrnice, členské státy by ji měly začlenit do svého práva do poloviny února. „Novelou se především umožní, aby byl vydán prováděcí právní předpis, který by stanovil v souladu se směrnicí pokyny pro správnou praxi k uplatňování standardů a specifikací systému jakosti pro zařízení transfuzní služby,“ stojí v důvodové zprávě.

Transfuzní stanice budou muset podle novely pravidla správné praxe pod hrozbou postihu dodržovat. Například budou muset postupovat podle nejnovějších vědeckých a technických poznatků.