Lékaři se chtějí vyhnout eReceptům. Doufají ve vyhlášku i ve změnu zákona

Milan Kubek: „Nám nevadí elektronické recepty, nám vadí povinné elektronické recepty.“ (zdroj: ČT24)

Česká lékařská komora se stále snaží zabránit tomu, aby byly elektronické recepty povinné. Zákon počítá s tím, že alternativu nebudou mít již od začátku příštího roku, podle lékařů je ale ještě čas přinejmenším k zavedení přechodného období či výjimek prostřednictvím prováděcí vyhlášky. Sjezd komory zároveň vyzval její vedení, aby zvážilo, zda kvůli elektronickým receptům nepodá trestní oznámení.

Trestní oznámení by mělo mířit na neznámého pachatele – iniciátora povinných elektronických receptů. Cílem je zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí a jestli v důsledku nepovedou k obecnému ohrožení životů a zdraví lidí, odhlasovali delegáti sjezdu České lékařské komory (ČLK).

Prezident ČLK Milan Kubek totiž hovoří o tom, že povinné eRecepty odpírají některým pacientům lékařskou péči. „Je otázkou jak pro ombudsmana, tak pro Ústavní soud, jestli někdo může odpírat pacientům právo na léčbu jenom proto, že ten člověk nemá důvěru v systém elektronických receptů, že si nepřeje, aby se jeho citlivé osobní údaje toulaly někde na centrálních úložištích,“ řekl Kubek České televizi.

Jak podotkl již dříve lékař z Hošťálkové David Halata, může zavedení elektronických receptů bez alternativy vést i k tomu, že jeho pacienti zůstanou občas zcela bez léků. „Pokud napadne sníh, popadají stromy a tři dny nepůjde elektřina, nemám možnost pacientovi předepsat lék,“ poukázal.

Starší lékaři odejdou, obává se ČLK

Podle Milana Kubka také hrozí, že kvůli eReceptům odejdou starší lékaři, kteří přesluhují, protože za ně není náhrada. „Jako kompromisní variantu jsme navrhovali zřízení takzvané analogové praxe, což by bylo pro kolegy, kteří jsou v seniorním věku, jsou ochotni ještě rok, dva, tři pracovat, ale nejsou již ochotni začínat s něčím úplně novým,“ shrnul.

Ačkoli sjezd ČLK by chtěl, aby se ještě změnil zákon a nová sněmovna projednala odklad elektronických receptů ve stavu legislativní nouze, těžko lze očekávat, že k tomu dojde během měsíce, který zbude mezi ustavující schůzí dolní komory a Vánoci. Prezident lékařské komory však upozornil, že jsou i jiné způsoby, jak povinnost alespoň částečně zmírnit.

„Ministerstvu nic nebrání v tom, aby do (prováděcí) vyhlášky vložilo například přechodné období nebo možnost, že lékař může rozhodnout o vystavení receptů jiným způsobem než elektronicky, případně že pacient má právo odmítnout vystavení elektronického receptu,“ popsal. Předpokládá, že s tím, aby se „citlivé osobní údaje toulaly někde na centrálních úložištích“ budou mít problém například psychiatričtí pacienti. „Trpí nejrůznějšími strachy, fóbiemi, jsou paranoidní – jsou nemocní. A my je zbavíme práva léčit,“ míní Milan Kubek.

Ministerstvo připouští úlevu, když vypadne proud

Ministerstvo ovšem jednu vyhlášku, která výjimky z povinnosti vystavovat recepty elektronicky stanoví, již vydalo. Týká se například situací při výpadku elektřiny nebo internetového připojení, vyjímá z povinnosti záchrannou službu nebo lékaře při poskytování odborné první pomoci.

Případné rozvolnění systému, kdy by lékař či pacient měli možnost elektronický recept odmítnout, by však podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara šlo proti smyslu zákona.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře, elektronický recept neznamená, že by ho dostali jen e-mailem nebo SMS zprávou. Nabízí ale i tuto možnost navíc k papíru. Záznam o předepsaném léku se zároveň ukládá do centrálního úložiště receptů.