Elektronické recepty se představují. Nejen papír, ale i SMS nebo e-mail

UDÁLOSTI: S rokem 2018 čeká lékaře, lékárníky i pacienty přechod na elektronické recepty (zdroj: ČT24)

Všichni lékaři musejí od ledna příštího roku povinně vydávat už jen elektronické recepty. Budou v tištěné podobě, ve které je bude provázet čárový kód, ta ale nebude povinná. Nově bude možné mít předpis zaslaný SMS, e-mailem nebo prostřednictvím aplikace. Kdo pravidelně užívá některé léky či přípravky – například inzulin nebo antikoncepci – nebude ani muset pro recepty pokaždé osobně chodit k lékaři.

Stává se, že lékař vydá recept, který potom složitě luští nejenom pacient, ale i lékárník. Takové případy by ale měly být s koncem letošního roku minulostí. Ručně psané recepty by se již vůbec neměly objevovat, snad s výjimkou případů, kdy vypadne připojení k internetu.

Konec luštění rukopisů je ale jen vedlejší efekt zavedení elektronických receptů. Na nich totiž není zásadní text, nýbrž čárový kód. Řada receptů již novou podobu má, mnozí lékaři i lékárny se do systému zapojili s předstihem. „Zájem zásadním způsobem narůstá. Prostřednictvím centrálního úložiště vydáváme více než 17 tisíc receptů týdně,“ poukázal ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Od ledna se možnosti ještě rozšíří. Lidé budou moci v lékárně ukázat jenom SMS nebo e-mail s elektronickým receptem. „Pacient ve svém e-mailu najde (soubor formátu) PDF, který otevře kódem, který bude znám pouze jemu,“ popsala Renata Golasíková ze SÚKL. Od ledna bude také možné stáhnout na chytré telefony aplikaci elektronických receptů, která pacientům zároveň ukáže všechny nevyzvednuté recepty, jejich platnost i léky, které už si z lékárny odnesli.

Z pohledu pacientů je ale možná nejdůležitější změnou, kterou přinese plnohodnotný provoz elektronických receptů, možnost méně docházet do ordinace. Kdo trpí například cukrovkou a potřebuje inzulin, nebude muset pokaždé chodit pro recept k lékaři. Ten ho může po domluvě elektronicky poslat. Zároveň ale stále zůstane možnost zajít do ordinace a vyzvednout si tištěný recept.

Lékařům potom nový systém předepisování receptů umožní zkontrolovat, zda si pacienti předepsané přípravky opravdu vyzvedli. Navíc se počítá i se změnou zákona, která by lékaři umožnila vidět vše, co pacient užívá a tak třeba ohlídat případné nežádoucí účinky způsobené nevhodnými kombinacemi léků. Na elektronizaci receptů by měly navázat i další kroky. Na internetu by například mělo být běžně možné objednávat se na prohlídky.

Zavádění elektronických receptů bylo dlouhé a komplikované. K nejzávažnějším problémům patřil výpadek systému v roce 2015 kvůli sporu o licenci mezi lékovým ústavem a tehdejším dodavatelem programu. Dodavatel tvrdil, že SÚKL provozoval elektronické recepty bez licencí, které vypršely, a žádal za to, že bude pokračovat v podpoře programu, uznání autorských práv. Tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to prohlásil za vydírání. Od loňského března využívá stát jiný systém.