Povinné eRecepty nemohou stále předepisovat tisíce lékařů, sankce jim však zatím nehrozí

Události: E-recepty už jsou povinné, lékařům ale zatím sankce nehrozí (zdroj: ČT24)

Elektronické recepty jsou druhým dnem povinné, ale část lékařů je i tak ještě předepisovat nemůže, protože dosud nedostali od Státního ústavu pro kontrolu léčiv přihlašovací údaje. Zastupující ředitelka ústavu přiznala, že se to týká i několika žádostí podaných v termínu, který byl považován za dostatečný na potřebná ověření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) však ujistil, že těm, kdo stále vystavují listinné recepty, nebudou hrozit žádné postihy. Prezident lékařské komory však zopakoval, že profesní organizace usiluje o to, aby eRecepty vůbec nebyly povinné.

Ministr zdravotnictví počítá s tím, že sněmovna schválí jeho návrh na přechodné období, po které bude eRecept povinný jen formálně a fakticky nebude lékařům, kteří předepíší klasický listinný recept, hrozit žádný postih. Mělo by jít o roční úlevu platnou zpětně od 1. ledna. „Návrh počítá s tím, že řízení zahájená v tomto roce budou ze zákona zastavena,“ uvedl Adam Vojtěch.

Zároveň ministr ujistil, že eRecept v jeho očích funguje. „V posledních týdnech a měsících informační kampaň z různých stran upozorňovala, že pacient bude možná ohrožen, že nedostane svůj lék. Skutečně se tomu tak nestane, eRecept funguje,“ řekl. 

První všední den s povinnými e-recepty proběhl bez větších potíží. Během úterka vydali lékaři asi 160 tisíc těchto receptů. Všichni pacienti, kteří přišli do lékáren, také svůj přípravek dostali. A to i ti s klasickým papírovým receptem.

Lékárnická komora také v úterý ráno zprovoznila poradenskou linku. Tam volali převážně lékárníci a ptali se hlavně na klasické papírové recepty. „Jestli jsou platné, i když na něm není uvedená poznámka předepisujícího lékaře, proč vydal právě listinný recept,“ popisuje mluvčí lékárnické komory jeden z častých dotazů.

Tisíce lékařů stále čekají na registraci

Jedním z problémů je, že se do systému nepodařilo zařadit všechny lékaře, kteří o to požádali. Pověřená ředitelka SÚKL Irena Storová zopakovala, že ústav ke konci minulého roku evidoval asi sedm tisíc nevyřízených žádostí. Ačkoli SÚKL v minulosti ujišťoval, že vyřídí všechny žádosti, které přijdou alespoň měsíc před Vánoci, podle Storové se to nakonec nepodařilo. Zdržení však podle ní není na straně lékového ústavu, nýbrž na straně lékařské komory, která žádosti ověřuje.

„Nemůžeme ovlivnit, jak dlouho trvá ověření u České lékařské komory. Mám informace, že jsou tam žádosti, které byly podány před tímto datem,“ uvedla Irena Storová. Dodala, že některé žádosti SÚKL odmítl například proto, že se ukázalo, že lékař byl do systému zaregistrován již dříve, nebo když přišly dvě žádosti od těch, kdo pracují v některém zařízení a zároveň mají vlastní praxi.

Kontrola léků má být připravená do roka

Během přechodného roku 2018 slibuje ministerstvo zdravotnictví spolu se SÚKL osvětovou kampaň pro lékaře, kteří s elektronickými recepty neumějí správně zacházet. Zároveň chce ministr Vojtěch prosadit změny lékového zákona, aby začal fungovat systém kontroly interakcí a duplicit.

To, že zatím není, považuje ministr za jednu z největších vad eReceptu. Schopnost určit, zda se předepsaný lék „netluče“ s jinými, které pacient již užívá, ostatně měl být hlavním trumfem nového systému. „Jsou odhady, že stovky pacientů zemřou v důsledku špatné preskripce nebo lékových interakcí,“ přiznal nyní ministr. Chtěl by proto, aby kontrola byla možná od počátku příštího roku, kdy by také eRecepty měly začít naplno fungovat. Připustil však, že je možné, že lékař bude moci do údajů o pacientových lecích nahlížet jen s jeho souhlasem. „Diskutujeme to s Úřadem na ochranu osobních údajů,“ upřesnil Vojtěch.

Elektronické recepty zůstávají terčem kritiky

Proti eReceptu se zejména v posledních měsících minulého roku ostře vyslovovaly lékařské i lékárnické organizace. Tvrdí, že jde o zbytečnou byrokracii navíc, která nepřináší žádné výhody. Podle České lékárnické komory může vydání eReceptu prodloužit vydání léku až třikrát. Prezident České lékařské komory Milan Kubek pak oznámil, že komora podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Chce zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí.

Kubek také ujistil, že se nic nemění na cíli ČLK. „Nesouhlasíme s tím, aby byl systém povinný, když mohou být elektronické recepty nepovinné v Německu nebo ve Spojených státech,“ řekl.

Kritici eReceptů nalezli alespoň částečnou podporu v horní parlamentní komoře. Senát počátkem prosince schválil odklad do roku 2020. Návrh se však zatím nedostal do sněmovny, vláda již dala najevo, že další odročení odmítá. Elektronické recepty měly být původně povinné již od roku 2015, ale již tehdy bylo jejich zavedení odloženo o tři roky.