Lékový ústav k eReceptu nestihne připojit osm tisíc lékařů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nestihne k 1. lednu vyřídit asi osm tisíc žádostí lékařů o připojení k eReceptu. K tomuto datu přitom bude eRecept povinný. ČT to řekla Monika Knobová z tiskového oddělení SÚKL. Většina zatím nevyřízených žádostí stále čeká na to, až Česká lékařská komora (ČLK) ověří, že žadatelé jsou skutečně lékaři. Podle SÚKL tak není ani jisté, zda se podaří všechny žádosti schválit v průběhu ledna. Více než 36 tisíc žádostí už SÚKL vyřídil.

Celkově SÚKL vyřídil už více než šestačtyřicet tisíc žádostí, do tohoto čísla jsou ovšem započítány i lékárny. „Celkem 36 478 lékařů včetně stomatologů má v tuto chvíli z naší strany žádost kompletně vyřízenou a od 1. ledna mohou eRecept vydávat,“ říká Monika Knobová z tiskového oddělení SÚKL.

„Včas určitě nebudou vyřízeny všechny žádosti ve stavu přijaté a ty žádosti, které jsou nyní ve fázi ověřování na České lékařské komoře. Těch je dohromady asi osm tisíc. Z toho většina právě na ČLK,“ doplňuje Knobová.

Kubek: Nevyřízené žádosti nejsou naše odpovědnost

Milan Kubek, prezident ČLK, se ale brání – nevyřízené žádosti podle něj nejsou zodpovědností komory: „Česká lékařská komora ověřování lékařů, kteří se přihlásili k eReceptům, vykonává pro SÚKL, a tedy pro stát jako svoji dobrou vůli a zcela na svoje náklady.“

„Prováděcí vyhláška k eReceptům byla vydána až 30. listopadu 2017, a tak není vinou České lékařské komory, že se do systému hlásí velká část lékařů až po tomto datu. Žádosti ze SÚKLu vyřizujeme postupně a pečlivě, protože se nechceme dostat do situace, že schválíme někoho, kdo k práci s eRecepty nemá oprávnění,“ dodává Kubek.

Deadline SÚKLu? 24. listopad

Samotný SÚKL garantoval včasné vyřízení pouze u těch žádostí, které lékaři podali do 24. listopadu. Zda budou zatím nevyřízené žádosti hotové alespoň do konce ledna, není úřad schopný potvrdit. „Není to závislé na nás, záleží, kdy pošle ČLK všechny schválené žádosti. Navíc nevíme, kolik nových žádostí během ledna ještě přijde,“ vysvětluje Monika Knobová ze SÚKL.

„Pro ČLK je podstatné, aby pacient i po 1. lednu 2018 dostal potřebný lék, a je z tohoto pohledu podružné, jakou formou bude předepsán. Pokud by lékař, který předepíše svému pacientovi lék papírovou formou, byl ze strany SÚKL pokutován, ČLK mu poskytne veškerou právní, finanční a mediální pomoc,“ vyjádřil se prezident ČLK. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) ale zatím nebudou lékařům pokuty hrozit.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. Od 1. ledna 2018 je lékaři musí využívat povinně.