Potíže kvůli eReceptům hrozí až čtvrtině lékařů, čas jim dochází

Asi čtvrtina lékařů se možná nestihne připojit k systému elektronických receptů. Povinně ho budou muset používat od 1. ledna, Státní úřad pro kontrolu léčiv však varoval, že včas dokáže vyřídit pouze ty žádosti, které dostane do 24. listopadu. Zatím přitom SÚKL vyřídil 25 500 žádostí a zpracovává dalších deset tisíc. Podle odhadů České lékařské komory se celkový počet lékařů pohybuje mezi 40 a 45 tisíci.

„U subjektů, které podají žádost do 24. listopadu, skutečně garantujeme vyřízení žádostí a zaslání přístupových údajů do konce roku,“ potvrdila ve středu 22. listopadu mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová. Jenže podaných žádostí je podle ní jen 35 500, zatímco aktivních doktorů podle odhadů České lékařské komory o 10 tisíc víc.

„Později podané žádosti nemusí být stihnuty do konce roku,“ uvedl 7. listopadu ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. „S maximální intenzitou však budeme vyřizovat i žádosti, které dorazí po tomto datu,“ dodala Přinesdomová.

„Pokud 10 tisíc lékařů není přihlášeno do systému lékařských receptů, je to víc než čtvrtina pracujících lékařů, a to je závažný problém,“ komentoval číslo prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Těžko odhadnout, kolik z nich jednoduše otálí, protože žádná právní norma ani předpis neukládá lékařům, do kdy se mají SÚKL přihlásit. Pokud tak lékaři učiní do konce roku, žádnou povinnost neporušují. A není jejich problém, že SÚKL pracuje pomalu a že systém eReceptů je tak uživatelsky nepřátelský, že všechno trvá tak dlouho,“ dodal Kubek.

Pokud lékaři nebudou po novém roce vydávat recepty elektronicky, hrozí jim maximální pokuta až 2 miliony

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, ale dosud byly dobrovolné. Povinné budou od Nového roku, jde přitom o termín posunutý z počátku roku 2015.

„Od listopadu 2014 lékaři věděli, že povinnost budou mít od 1. ledna 2018,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar s tím, že řada z nich přesto registraci do systému eReceptů nechala na poslední chvíli.

Někteří lékaři ovšem s eReceptem nesouhlasí a plánují zavřít ordinace. „Těch by mohlo být podle současných odhadů až 200,“ míní prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Lékaři se přitom proti elektronickým receptům bouří. Nespokojenost zněla v polovině listopadu ze sjezdu ČLK, podle Kubka by bylo na místě alespoň přechodné období, kdy by souběžně s elektronickými recepty bylo možné vydávat i ty klasické.

„Stovky praktických lékařů sepsaly dopis budoucí ministryni nebo ministrovi zdravotnictví – nabízejí spolupráci a varují před nedotaženým eReceptem,“ dodal Cyril Mucha ze Společnosti všeobecného lékařství. ČLK zvažuje kvůli eReceptům i trestní oznámení na neznámého pachatele.