Lékařská komora podá trestní oznámení kvůli eReceptům

Česká lékařská komora (ČLK) podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zavádění povinného elektronického předepisování léků. Chce zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl předseda ČLK Milan Kubek. Předsednictvo komory k tomuto kroku vyzvali minulou neděli lékaři na svém sjezdu.

„Tady se utratilo 300 milionů korun veřejných peněz, to není málo. My hovoříme o tom, že recepty mají údajně něco ušetřit, nikdo ty peníze neviděl, ale my tady reálně vidíme peníze, které zmizely,“ uvedl dnes Kubek.

Kubek narážel na letošní kontrolu NKÚ, podle kterého vyšlo úložiště elektronických receptů na 318 milionů korun, bylo ovšem minimálně využívané. Vytvoření nového systému, jeho čtyřletá podpora a rozvoj vyšel SÚKL na 14 milionů korun. Samotný provoz pak vyjde na 100 tisíc měsíčně.

S tím, že by zavádění systému eReceptů měla prověřit policie, souhlasil v České televizi i poslanec (za ANO) a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Adam Vojtěch. „Je pravda, že když se podíváme, kolik ten systém stál do roku 2016, kdy to bylo myslím 318 milionů a teď ho Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vysoutěžil za 14 milionů na čtyři roky, tak ten nepoměr je obrovský. Tady by někdo měl vysvětlit, čím je dán ten rozdíl,“ řekl.

Podle Kubka starší lékaři skončí, komora chce eRecept nepovinný

Systém eReceptů má přinést úsporu v předepisování léků. Podle SÚKL by se mohla ušetřit až jedna miliarda korun, ministerstvo zdravotnictví ovšem počítá s nižší částkou, a to 400 milionů korun.

Milan Kubek také varoval, že kvůli zavedení povinných elektronických receptů mnoho lékařů, zejména těch starších, skončí. ČLK proto chce, aby systém zůstal nepovinný. Komora prý není obecně proti elektronizaci zdravotnictví, ke zvolené podobě eReceptů však má řadu výhrad.