Ve zdravotnictví bude příští rok rekordních 300 miliard: Přidáno dostanou zubaři, víc peněz půjde i na psychiatrii

Události: Proplácení zubařských zákroků (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví počítá na příští rok pro systém veřejného zdravotního pojištění s rekordními 300 miliardami korun, což je o 14 miliard víc než letos. Na brífinku to prohlásil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Už teď se proto rozbíhají jednání, jak přesně se peníze z veřejného zdravotního pojištění přerozdělí. Již nyní se ví, že budou pojišťovny víc platit zubařům, kteří nebudou smět používat amalgámové plomby. Ministerstvo odhaduje, že si to vyžádá zhruba miliardu navíc.

Za zubaře jedná s pojišťovnami šéf stomatologické komory Roman Šmucler. Ten už amalgám ve své orginaci ani nemá, používá dražší bílé výplně. Jenomže za ty mu pojišťovny zaplatí jen 270 korun, jedna tubička přitom stojí až dva tisíce: „Je to zcela absurdní částka. My se teď snažíme s pojišťovnami domluvit.“ 

Konec amalgámových plomb
Zdroj: ČT24

Zubaři musí u dětí či těhotných a kojících žen používat dražší materiál už od letošního července. Ne všichni s tím souhlasí. „Amalgám vydrží asi dvojnásobek oproti bílým výplním. A to je jeho místo v pojišťovnické medicíně,“ vysvětlil Šmucler.

Loni zdravotní pojišťovny jednaly s patnácti skupinami poskytovatelů zdravotní péče. Dohodly se ale jen se třemi. Letos ministerstvo zdravotnictví dohod požaduje více. „Je to jejich povinnost ze zákona. Až následně, pokud dohoda neproběhne, tak ministerstvo zdravotnictví stanoví úhradu,“ vyjádřil se ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění by tak mohlo být spravedlivější. Současná úprava totiž preferuje lůžkovou péči. V letošním roce dostaly nemocnice dvakrát víc než ambulance.

Náklady na zdravotní služby
Zdroj: ČT24

„Je to po dlouhé době poprvé, kdy ze strany ministerstva zdravotnictví nezazněly žádné přísliby na navyšování v některých segmentech,“ poznamenal ředitel Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) Radovan Kouřil, který na dohodovací proces dohlíží.

Více půjde také na psychiatrii

Do dohodovacího řízení, které právě začalo, vstupují jednotlivé segmenty zdravotní péče, často zastupované svými oborovými sdruženími, s požadavky na navýšení úhrad péče a bodových hodnot jednotlivých zdravotních výkonů. Ty předkládají zdravotním pojišťovnám.

Už teď je jasné, že kromě zubařů, pro něž by měla připadnout miliarda navíc, budou muset pojišťovny zaplatit také za reformovanou psychiatrickou péči. Pro rok 2019 bude potřeba asi 300 milionů korun.