Švýcarský soud potrestal tři Čechy v kauze MUS vězením na 36 až 46 měsíců

Švýcarský federální soud v novém řízení o výši trestu uložil v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) třem českým podnikatelům vězení v délce od 36 do 46 měsíců. O rozsudku informoval na svém webu švýcarský list La Liberté. Podle Deníku N jde o zmírnění trestů o měsíce. Muži se proti verdiktu mohou odvolat.

Odsouzený s nejvyšším trestem byl podle La Liberté uznán vinným z podvodu a závažného praní špinavých peněz, za což mu soud uložil 46 měsíců odnětí svobody a pokutu 24 200 švýcarských franků (550 tisíc korun).

Druhý odsouzený by za spolupachatelství v podvodu a praní špinavých peněz měl jít do vězení na 41 měsíců s pokutou 41 400 švýcarských franků. Třetí souzený si vyslechl verdikt 36 měsíců odnětí svobody, přičemž jen 18 měsíců je nepodmíněný trest. Pokutu soud u tohoto muže stanovil na 6300 švýcarských franků.

Deník N napsal, že odsouzeným s nejvyšším trestem je Marek Čmejla, druhým odsouzeným je Jiří Diviš a třetím Oldřich Klimecký. Verdikt podle serveru snižuje Čmejlovi délku trestu vězení o dva měsíce a Divišovi o pět měsíců.

Trest jim hrozí i v Česku

Kauzou se zabývá také česká justice. Podle obžaloby Čmejla, Diviš, Klimecký i další vymysleli plán, jehož cílem bylo ovládnout MUS za její vlastní finanční prostředky. Údajně vytvořili záměrně nepřehlednou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli pod kontrolou nadpoloviční většinu akcií uhelné společnosti, což před ostatními akcionáři včetně státu zatajili.

Poté prý záměrně vyčkali, až cena akcií klesla, a od státu v roce 1999 koupili jeho podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Česku tím údajně způsobili škodu nejméně ve výši 3,2 miliardy korun a hrozí jim za to až desetileté vězení.