Nevycházejte ani nevyjíždějte, varují meteorologové před nedělní ledovkou

V celém Česku se může od nedělního odpoledne opět tvořit ledovka, varují meteorologové. Problémy mohou být hlavně na východě země, kde platí vysoký stupeň nebezpečí. Lidé by proto neměli vycházet ani vyjíždět autem. Výstraha platí do pondělního poledne. Ledovka komplikovala dopravu už v pátek, v noci a v sobotu se přidalo i sněžení.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celý Jihomoravský a Zlínský kraj, Olomoucký kraj kromě Jesenicka a východní polovinu Pardubického kraje a Vysočiny. V západní polovině Česka platí nízký stupeň nebezpečí. 

„V noci na neděli se bude v Čechách místy vytvářet náledí nebo zmrazky. Od nedělního odpoledne do pondělního poledne se bude zejména na Českomoravské vrchovině a na Moravě vyskytovat mrznoucí déšť s tvorbou ledovky,“ uvedli meteorologové.

Na východě může tloušťka ledovky dosáhnout až půl centimetru. Od nedělních 18 hodin do pondělního rána rovněž platí výstraha před náledím.

Výstraha před ledovkou – žlutě nízký stupeň nebezpečí, oranžově vysoký
Zdroj: ČHMÚ

Meteorologové upozorňují, že kvůli ledovce hrozí četné úrazy při chůzi a dopravní nehody. „Doporučujeme pokud možno nevycházet ven ani nevyjíždět autem. Při nutnosti pohybu venku je nezbytná velká opatrnost,“ uvedli.

Pokud už řidiči vyjet musí, měli by sledovat dopravní zpravodajství, jezdit mimořádně opatrně a počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

Při delším dešti se může ledovka tvořit i na stromech, stožárech a drátech elektrického vedení. Stromy a větve se mohou lámat, pravděpodobné jsou v takovém případě i výpadky v dodávkách elektřiny. 

V pátek potrápila ledovka hlavně západ republiky

Ledovka se tvořila zejména na západě Čech už v pátek a někde vydržela až do soboty. V Plzeňském kraji řešili v noci na sobotu policisté více než dvacet dopravních nehod, většinou lehkých. Řidiči měli největší problémy se sjízdností na Svaté Kateřině, na Domažlicku v okolí Klenčí pod Čerchovem, dále na Klatovsku v okolí Železné Rudy a v serpentinách v Plasích na severním Plzeňsku.

Situace v kraji se však v sobotu ráno zlepšila. Silnice jsou s opatrností sjízdné, nehod už přibývá jen minimálně a jsou jen lehké, informovala policejní mluvčí Markéta Fialová. Opatrní by řidiči nadále měli být hlavně v okolí Klenčí pod Čerchovem a také u Prášil.

Páteční nehoda pěti aut na dálnici D6 u Kynšperka
Zdroj: Policie ČR/ČTK

V Karlovarském kraji se v pátek stalo téměř 80 nehod a ledovka na několik hodin opakovaně paralyzovala dopravu i na dálnici D6. V sobotu už byla situace klidnější. „Všechny úseky silnic v kraji by měly být s opatrností sjízdné,“ řekla dopoledne policejní mluvčí Kateřina Böhmová. 

V noci a v sobotu ráno se na většině území Čech přidalo sněžení. Do terénu proto vyrazily stovky sypačů a odklízení pokračovalo i během soboty. Sníh sice dopravu ráno komplikoval, k žádným závažnějším nehodám ale nedošlo.

Víkendová obloha zůstane zatažená

Podle meteorologů bude v sobotu zataženo až oblačno. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku má místy sněžit, jinde jen ojediněle. V průběhu dne bude srážek ubývat. Nejvyšší teploty budou mezi -3 až +1 stupněm Celsia, v jihozápadní polovině Čech až +3 stupně.

V neděli bude zataženo až oblačno, ojediněle se objeví slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Odpoledne od západu občas déšť, později na severovýchodě Čech, na Českomoravské vrchovině a na Moravě sněžení nebo déšť mrznoucí s tvorbou ledovky. Zpočátku místy, postupně jen ojediněle mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty 3 až 8 stupňů, na severovýchodě Čech, Českomoravské vrchovině a na Moravě -2 až +2 stupně.

Po víkendu se oteplí a v příštím týdnu se i noční teploty udrží na většině míst nad bodem mrazu. Bude převážně zataženo až oblačno, místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. Denní teploty budou mezi 7 až 11 stupni.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24