Nový policejní prezident se chce zaměřit na drogy a bezpečnost dopravy. Nehod přibývá

Události: Priority nového policejního prezidenta jsou drogy a situace na silnicích (zdroj: ČT24)

Nový policejní prezident Jan Švejdar se ujme funkce od soboty 1. prosince. Podle svých slov se chce zaměřit na dvě hlavní oblasti: drogovou problematiku a situaci na českých silnicích. Podrobné plány ale na tiskové konferenci nepředstavil, to chce udělat později. Ze statistik vyplývá, že se letos zvýšil jak počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu, tak pod vlivem drog. V listopadu se zvýšil i celkový počet nehod na českých silnicích.

Česko patří k předním výrobcům a vývozcům drog. Podle odhadů se v zemi ročně vyprodukuje šest tun pervitinu a 11 tun konopí. S tím souvisí i to, že desítky lidí usedají za volant pod vlivem drog nebo alkoholu. Letos takových nehod opět přibylo.

Podle statistik dopravní policie se letos od ledna do října stalo přes 3800 dopravních nehod pod vlivem alkoholu, při nichž zemřelo 23 lidí. Loni jich bylo necelých 3600. Zvýšil se i počet nehod, kde byli řidiči pod vlivem drog. Letos jich statistiky evidují 214 oproti loňským 188.

V listopadu zemřelo na silnicích o 14 lidí více

V listopadu se zvýšil i počet mrtvých při dopravních nehodách. Letos si v tomto měsíci nehody vyžádaly 56 životů, což je o 14 víc než loni. Celkem pak od začátku roku zemřelo na silnicích 520 lidí, o 62 víc než za stejné období loňského roku.

Nejčastější příčinou nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky a nepozornost. „Vzhledem k tomu, že se mění klimatické podmínky, hrála významnou roli rychlost. Řidiči podcenili přicházející zimní období,“ dodal ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Policejní odbory chtějí výměnu vozidel

Zástupci policejních odborů požadují po novém prezidentovi méně administrativy, víc lidí v ulicích a rovněž finanční i materiální zajištění: „Potřebujeme obnovit vozidla, to se zaseklo na výběrových řízeních,“ upozorňuje předseda Nezávislého odborového svazu policistů Milan Štěpánek.

Odbory poukazují také na to, že se nedaří udržet zkušené policisty, kteří jsou ve službě 15 a více let. Jan Švejdar chce s policejními odbory úzce spolupracovat. Ke konkrétním plánům ve funkci a k případným změnám ve vedení policejního prezidia se chce vyjádřit za několik dnů.