Mrtvých na silnicích dál rychle přibývá, i září bylo horší než loňské

Ani září nezměnilo zhoršující se situaci na českých silnicích. Ve srovnání s minulým rokem zemřelo při dopravních nehodách podstatně více lidí. Letos měly zářijové nehody 64 obětí, loni 43. Méně mrtvých bylo na silnicích v září i před dvěma lety, ale například i před pěti.

V minulých letech byly na konci každého měsíce takřka pravidlem zprávy typu „na silnicích zemřelo nejméně lidí v historii“. Letos však téměř nepřicházejí. Rok 2018 je naopak mimořádně tragický nejenom ve srovnání s rokem předcházejícím, ale v mnoha měsících i v dlouhodobém srovnání. Září, kdy zahynulo 64 lidí, bylo v posledním desetiletí páté až šesté nejhorší (64 lidí zemřelo i v září 2011), více obětí měly nehody pouze v letech 2009, 2010, 2014 a 2015.

K letošní tragické bilanci obzvláště přispěla druhá polovina měsíce. V posledních dvou týdnech byly hned dva dny, kdy zemřelo šest lidí. Jedním z nich byl poslední pátek, tedy svatováclavský začátek prodlouženého víkendu, stejně tragická byla i středa 19. září. Jen čtyři dny se v září obešly bez smrtelných nehod, lidé naopak umírali i v Evropský den bez aut 22. září a také v poslední den měsíce.

V neděli ráno zemřel mladý řidič při nehodě u Nové Vsi na Mělnicku poté, co jeho vůz vyjel ze silnice a převrátil se. Odpoledne po nárazu do stromu zahynul další řidič, podle policie se nehoda stala ve vysoké rychlosti. V autě byli další tři lidé, kteří utrpěli zranění.

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha zahynulo v září i třináct řidičů motocyklů, více než třetinu obětí (22) však tvořili řidiči osobních aut. „Byly opět časté nehody s přejetím do protisměru a nepřizpůsobením rychlosti,“ upřesnil Lerch.

Tragické září následovalo po prázdninách, které byly na silnicích rovněž horší než ty loňské. Za devět měsíců přišlo při nehodách o život již 413 lidí, tedy o 46 více než v témže období loni. Loni za celý rok zemřelo 502 lidí. Letos naopak, pokud se situace dramaticky nezlepší, může být na konci roku situace horší nejenom ve srovnání s minulým rokem, ale i s rokem 2016, kdy zahynulo 545 lidí.