100 let republiky, 130 let v pohybu. Klub českých turistů uctí svatého Václava pochodem

Klub českých turistů uctí památku svatého Václava 25kilometrovým pochodem české státnosti, který odstartuje v pátek 28. září v Praze a skončí ve Staré Boleslavi. Akce je součástí oslav 100. výročí republiky. Při té příležitosti naplánoval klub stovku pochodů. Zatím jich turisté zdolali 88 a zúčastnilo se jich asi 80 tisíc lidí. Akce vyvrcholí 28. října na náměstí Republiky v Praze.

  • Klub českých turistů sdružuje téměř 35 tisíc lidí po celém Česku. Založila ho 11. 6. 1888 skupina vlastenců kolem Vojtěcha Náprstka.

Svatováclavský pochod odstartuje příští pátek z pražského Proseku v osm hodin ráno. Cílem je kostel sv. Václava v 25 kilometrů vzdálené Staré Boleslavi, kde byl patron české státnosti zavražděn.

„Do tohoto okamžiku s námi šlo přes 80 tisíc lidí. Ale akce je stále ještě v běhu, ještě nekončíme,“ láká zájemce zástupce klubu Jaroslav Krejzík.

Se slavnostními pochody začal klub už loni. První se šel 25. března v Praze a zúčastnilo se ho asi tisíc lidí. Podle Krejzíka je to průměrná účast i při dalších pochodech. „Do akce byly zařazené pochody, které mají v průměru 300 lidí, záleží samozřejmě na počasí. Minulý týden ale bylo v Lanškrounské kopě 8748 účastníků. To bylo největší,“ popisuje.

Klub pořádá pochody i mimo stoleté výročí – až kolem tisícovky každý rok. Podle Krejzíka jsou ale právě výroční pochody nejvyhledávanější. Akce je totiž spojená také se soutěží. Každý, kdo se zúčastní nějakého z pochodů, může sbírat razítka.

„Kdo je má potom všechna, má šanci při slavnostním vyvrcholení vyhrát ceny. Tou hlavní bude elektrokolo,“ říká Krejzík. „Stoleté slosování“ bude 28. října na pražském náměstí Republiky, kde návštěvníky čeká i doprovodný program. Čeští turisté plánují mimo jiné vyvěsit největší turistickou značku na světě.