Pátý nadprůměrně teplý měsíc v řadě. Teplota v srpnu byla třetí nejvyšší od roku 1961

Letošní srpen v Česku byl s průměrnou teplotou 20,6 stupně Celsia třetí nejteplejší od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat. Oproti dlouhodobému normálu pro osmý kalendářní měsíc byl letošní srpen teplejší o 3,3 stupně. Předběžný údaj zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Teplejší srpen než letos zaznamenali meteorologové v letech 1992 a 2015. Před třemi lety byla průměrná teplota 21,3 stupně, v roce 1992 dosáhla 20,8 stupně Celsia.

„Přesto, že teplota vzduchu na našem území ke konci léta postupně klesala, zůstává ještě na hodnotách nad dlouhodobým průměrem,“ uvedli meteorologové v předpovědi na následující čtyři týdny. Nejteplejší bude podle nich příští týden, kdy se teploty přes den budou pohybovat nejčastěji kolem 23 stupňů. Teplé počasí však může přerušit déšť.

Srážky se Česku po většinu léta vyhýbaly. V kombinaci s vysokými teplotami to způsobilo sucho na 92 procentech území, na téměř dvou třetinách země je stav sucha extrémní či výjimečný. Klesají i zásoby podzemních vod a na minimech jsou hladiny mnoha řek a přehrad.

Teplé počasí pomohlo například úrodě meruněk, dařilo se i třešním, višním a jahodám. Vyšší by měla být také sklizeň jablek, hrušek a švestek. Naopak jiné plodiny, například chmel, obiloviny, cukrovou třtinu nebo rostliny používané jako krmiva pro zvířata, letošní sucho poškodilo. Agrární komora škody odhadla na 9 až 11 miliard korun. 

Nadprůměrné teplo je už měsíce

Také předchozí měsíce patřily k nadprůměrně teplým. Červenec byl sedmým nejteplejším od roku 1961, průměrně bylo 19,7 stupně Celsia. Zatím nejteplejší červenec Češi zažili v roce 2006, kdy průměrná teplota činila 21,3 stupně. Červen byl pátým nejteplejším měsícem, duben a květen dokonce úplně nejteplejšími.

Letošní březen byl naopak nezvykle chladný, s teplotou 3,9 stupně byl druhý nejstudenější za posledních patnáct let. Byl také nejchladnějším měsícem celé zimy. Lidem se ale zdál březen mrazivý hlavně proto, že v posledních letech bývaly teploty v březnu obvykle nadprůměrné.