Vedro pokořilo další rekordy. Ve čtvrtek odpoledne od západu nakrátko přijdou bouřky

Události ČT: Vedro v Česku pokořilo další rekordy (zdroj: ČT24)

Středa byla dosud nejteplejším dnem od začátku roku. Vyplnilo se tak očekávání meteorologů, když byl překonán absolutní teplotní rekord v Řeži u Prahy, kde naměřili 38 stupňů. Rekordy v měření teploty zaznamenali meteorologové ve středu dohromady na šesti stanicích. Na několika z nich teploty vystoupily nad 37 stupňů. Horko by mohlo polevit ve čtvrtek odpoledne, kdy se nad západ země dostanou bouřky; nebudou však mít dlouhého trvání.

Nejtepleji ve středu bylo, stejně jako v předchozích dnech, v Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 38 stupňů. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Nejvyšší teploty meteorologové zaznamenali ve Středočeském a Ústeckém kraji a na Českolipsku v Libereckém kraji. Těsně za Řeží se ve středu v žebříčku nejvyšších teplot umístily Doksany na Litoměřicku s maximem 37,9 stupně. Přes 37 stupňů bylo také v Tuhani na Mělnicku, Ústí nad Labem - Vaňově, České Lípě a Teplicích. 

Rekord pro 1. srpen byl přesto překonán jen na šesti z přibližně 150 stanic, které měří teplotu třicet a více let. Původní vysoké rekordy z roku 1994 tak v drtivé většině případů nepadly. 

Události ČT: Teplo ovlivňuje i chod firem (zdroj: ČT24)

Rekordy byly ve středu dorovnány či překonány na čtyřech stanicích v Ústeckém a Libereckém kraji. „Nejtepleji tam bylo v Doksanech na Litoměřicku, 37,9 stupně Celsia,“  řekl Martin Hynčica z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

Teplo bude pokračovat i v dalších dnech

Vysoké teploty by měly pokračovat i nadále. „Je otázkou, dokdy vydrží teploty nad tropickou třicítkou, ve výhledu meteorologů je zatím předpověď 30 až 34 stupňů Celsia v následujících dnech i v průběhu příštího týdne,“ řekla meteoroložka České televize Barbora Tobolová.

Výraznější ochlazení zatím meteorologové neočekávají, alespoň v noci by se však příští týden podle Tobolové mohly teploty dostat pod dvacet stupňů Celsia. „Na mnoha místech ale teplota pod dvacet stupňů neklesne,“ dodala.

Velmi teplá byla také noc na středu. Více než desetina měřicích stanic ČHMÚ zaznamenala takzvanou tropickou noc, kdy nejnižší noční teploty neklesly pod dvacet stupňů. „V předešlém týdnu teploty zvolna stoupaly, ale tropickou noc jsme zaznamenávali pouze v Klementinu. Od neděle však stanic s tropickou nocí začalo přibývat,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Jan Doležal.

Podle předpovědi přetrvají tropické teploty minimálně do konce týdne. Na začátku nového týdne se předpokládá krátkodobé zmírnění veder. V pondělí teplotní maxima 28 až 32 stupňů. „Nicméně podle aktuálně platné předpovědi se v příštím týdnu vedra na několik dní opět vrátí,“ upozornil Doležal.

90’ ČT24 - Léto 2018 – vedro, sucho, požáry (zdroj: ČT24)

Kolapsy z horka i problémy s dýcháním

A vysoké teploty způsobují i kolapsy. Třeba v jihlavské nemocnici lékaři denně ošetří přes stovku lidí, často kolabujících z horka. „Kromě chronických pacientů a starších lidí už v péči lékařů skončila i pětadvacetiletá žena,“ řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Víc lidí v ambulanci nemocnice je podle mluvčí nemocnice kvůli dovoleným lékařů soukromých ambulancí a dětským táborům nebo cestujícím z dálnice D1. 

Problémy lidem může způsobovat i přízemní ozon. Od úterního odpoledne až do odvolání platí výstraha ČHMÚ před smogem kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu. Vyhlášená je pro Středočeský a Ústecký kraj. „Předpokládáme, že průběh počasí v následujících dnech by měl být dost obdobný. Je pravděpodobné, že těch míst může přibývat,“ řekl v ČT meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

Varování se týká také nebezpečí požárů. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu a horku hrozí v deseti krajích Česka, největší ale přetrvává v severní polovině Čech a na jižní Moravě.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24
Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Rekordy se čekají i ve čtvrtek. Ten však přinese i krátkodobou změnu. „Během dne začne přibývat kupovité oblačnosti a odpoledne čekáme i možnost místních přeháněk a bouřek,“ říká meteoroložka ČT Barbora Tobolová.

Bouřky hrozí hlavně na západě republiky. Místy by je mohly doprovázet i silnější nárazy větru do 90 kilometrů v hodině, kroupy nebo vyšší úhrny srážek. Nejdivočejší bouře hrozí v Krušných horách a na Šumavě.

Předpověď bouřek
Zdroj: ČT24

Bouřky by měly v pátek doznívat a převládne opět slunečno. Teploty by se pak měly pohybovat mezi 30 a 34 stupni Celsia. Stejně by mělo být i v sobotu.

Kvůli horkému počasí platí nejvyšší stupeň biologické zátěže. Lidé by si měli dávat pozor hlavně na pitný režim a vypít tři až čtyři litry nejlépe neslazené a neperlivé vody denně. Neměli by ani pobývat kolem poledne na slunci a vhodné je také omezit fyzickou zátěž.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Dlouhodobý výhled předpokládá, že budou tropické teploty trvat ještě přes týden a pak by mohly klesnout pod 30 stupňů Celsia. Stále však zůstane slunečno a teplo.

Kvůli vedrům se strážníci častěji střídají

Tropické teploty posledních dnů se v Novém Jičíně odráží na pracovní době zaměstnanců některých městských organizací. Zatímco ti, kteří ošetřují zeleň, si musí přivstat, řidiči kropicích vozů naopak v práci pobudou déle, aby mohli ostatním usnadnit pobyt v rozpáleném městě, řekla mluvčí radnice Marie Machková.

Vedra zasáhla i do organizace práce strážníků, kteří se v obchůzkách města střídají už po dvou hodinách a na rozdíl od běžného stavu nemusejí nosit pokrývku hlavy. Četnější střídání umožní strážníkům napít se a ochladit. „Na služebně mají k dispozici barely s vodou. Přestože mají letní výstroj, mají povoleno neužívat pokrývku hlavy,“ uvedl ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein.

Letní vysílání Studia ČT24 z koupaliště se věnuje důsledkům horka (zdroj: ČT24)

Někde dozrává víno na burčák

Vedra posunula i práci vinařů. Už teď startuje prodej burčáku. „Speciálně velmi raná odrůda Solaris v těchto dnech dozrává do cukernatosti, která už je vhodná pro výrobu burčáku, ne však vína,“ vysvětluje předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Jiné úrody se podle něj naopak ve velkých vedrech zavírají a jejich zrání se oddaluje.

Vinaři se na některých místech také potýkají s velkým suchem. „Ve vinařských oblastech české části našeho území je problém obrovský, tam ta vláha je velmi nedostatečná. Na Moravě je to diverzifikované podle lokality. Třeba na Mikulovsku problém až takový není, ale kousek dál ve Valticích už problém je,“ říká Nyitray. Podle něj se s měnícím se klimatem bude produkce vína měnit.

Červenec byl sedmý nejteplejší

Letošní červenec byl v Česku sedmý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové sledovat průměrné měsíční teploty. První prázdninový měsíc průměrná teplota dosáhla 19,7 stupně Celsia. Zatím nejteplejší červenec Češi zažili v roce 2006, kdy průměrná teplota činila 21,3 stupně.

Vyplývá to z předběžných údajů, které ve středu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav na svém webu. Podle nich letošní červencová teplota překročila normál pro tento měsíc o 1,9 stupně. Nejteplejším dnem měsíce bylo úterý 31. července, kdy v Husinci-Řeži meteorologové naměřili 37,6 stupně.

Letošní počasí v Česku láme rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Velké teplo by mělo být i první dva srpnové týdny.

Na vedro reagují i někteří zaměstnavatelé

Na vlnu veder v Česku reagují i někteří zaměstnavatelé. Například pracovníci ve stavebních firmách začínají v těchto horkých dnech pracovat v brzkých ranních hodinách a směnu končí dříve. V extrémních případech firmy směny zkracují, zjistila u zástupců stavebních firem.

Některé činnosti, jako například klempířské, natěračské nebo svářečské, nejdou dělat vůbec. Benevolentnější jsou ke svým zaměstnancům také některé banky. Řada zaměstnanců finančních ústavů může při současné vlně veder pracovat z domova, mnozí z nich však naopak chtějí přes den více využívat klimatizovaných kanceláří. Některé banky a pojišťovny upravují i pravidla pro oblečení pracovníků, které může být více neformální.