Němcová a Peake vypovídaly v kauze trafik pro poslance. Obě tvrdí, že o ničem nevěděly

Události: Němcová a Peake vypovídaly o kauze trafik pro poslance (zdroj: ČT24)

Poslankyně a někdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vypovídala před soudem, který ji předvolal v případu takzvaných poslaneckých trafik. Sdělila, že o postech pro trojici rebelujících zákonodárců z řad občanských demokratů nic neví. Své dřívější vyjádření, jímž získání postů ve státní správě označila za kompromis „přes čáru“, vysvětlila jako obecný a běžný politický výrok. Do případu nevnesla více světla ani další svědkyně Karolína Peake (Věci veřejné, později LIDEM), bývalá místopředsedkyně vlády obžalovaného Petra Nečase (ODS).

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí vedle Nečase obžalobě z podplácení také jeho žena Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Němcová uvedla v únoru 2013 v rozhovoru pro Rádio Impuls, že jí nové posty Šnajdra a Fuksy v orgánech státních firem vadí. „Toto považuji za kompromis, který šel přes čáru,“ řekla a doplnila, že věc je „za hranou“.

Němcová: Nic dalšího jsem nevyvozovala

Zdá se mi, že z toho, co jsme slyšeli před pěti lety, nezůstal kámen na kameni. Mám velké pochybnosti ohledně celého přepadení Úřadu vlády.
Miroslava Němcová
poslankyně

V úvodu své stručné výpovědi u Obvodního soudu pro Prahu 1 vyjádřila Němcová údiv nad tím, že ji kvůli tomuto výroku v minulosti předvolala policie k podání svědectví. Zdůraznila, že rozhovor se týkal řady otázek z politického života a že byl živý, takže na odpovědi se nebylo možné předem připravit.

„Použila jsem obecně běžné, velmi často používané sousloví. Nic dalšího jsem z toho nevyvozovala, je to zcela běžné vyjádření,“ sdělila soudu Němcová.

Dále uvedla, že o záležitosti, které se týká obžaloba, nebyla informována. Na přímý dotaz státního zástupce Rostislava Bajgera pak dodala, že u žádných jednání s trojicí poslanců ohledně daňového balíčku nebyla. O tom, že taková jednání údajně vedli, se dozvěděla jen z médií, tvrdí. Z obžalovaných si její výpověď přišel poslechnout jen expremiér, Nečasová i Boček se předem omluvili.

Peake si pamatuje jen vyhrocenou situaci

Karolína Peake u soudu prohlásila, že samozřejmě neví, jak v dané době probíhala jednání v jednotlivých politických stranách mimo její uskupení LIDEM. „Jediné, co si k tomu pamatuji, je to, že to byla velmi vyhrocená politická situace,“ podotkla. Dále uvedla, že trojici poslanců znala jen od vidění a obžalovaného Bočka vůbec. Bajger však upozornil na její předchozí policejní výpověď, podle níž Bočka znala a byli spolu na obědě.

Peake také vypověděla, že s obžalovanou Nagyovou se setkala pouze třikrát, přičemž setkání se ani jednou netýkalo skutků uvedených v obžalobě. Poslední schůzku, která se odehrála při odvolání Peake z jejího osmidenního působení ve funkci ministryně obrany, popsala bývalá politička jako „poněkud absurdní“.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Řekla mi, že doufá, že jsem pochopila, že o některých věcech je potřeba se radit,“ uvedla Peake o tehdejší šéfce premiérova kabinetu. To rozladilo Nečase, který Peake v soudní síni připomněl, že jí předtím „ostře vytknul“ odvolání vrcholných představitelů armády v době, kdy sám byl v zahraničí.

To svědkyně potvrdila. „Zadal mi, když jsem tak samostatná a šikovná, za týden vypracovat analýzu stavu armády a návrh její restrukturalizace,“ poznamenala Peake k okolnostem, které předcházely jejímu odvolání.

K odposlechům soudkyně nepřihlédne

Předsedkyně soudního senátu Helena Králová krátce vyslechla také dva někdejší členy dozorčí rady Čepra Karla Goldemunda a Milana Hlaváče, který označil zvolení Šnajdra za „úplně standardní postup“.

Soudkyně už dříve upozornila, že v kauze nebude přihlížet ke klíčovým důkazům – odposlechům. Zdůvodnila to tím, že vyšetřovatelé se měli k informacím zkusit dostat jinak. Nasazení odposlechů je podle ní nejzazší možností a není možné až při jejich využití zkoumat, zda odposlouchávaný člověk spáchal trestný čin.

Ani po pěti letech není jasné, kdy proces skončí. Soud se ještě nedostal k druhé části kauzy, v níž Jana Nečasová čelí obžalobě z krácení daní. Podle žalobců nezdanila luxusní dary asi za 10 milionů korun.