Nečas pro ČT: Mám život, jaký jsem chtěl. Stíhání nám ale bere energii

Reportéři ČT: Rozhovor s Janou Nečasovou a Petrem Nečasem (zdroj: ČT24)

Podle nepravomocného soudního rozsudku z minulého týdne Jana Nečasová (Nagyová) zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování své sokyně v lásce, manželky tehdejšího předsedy vlády Radky. Sama Jana Nečasová vinu odmítá a stejně mluví i její muž, expremiér Nečas. Trvá na tom, že si sledování zadal sám. V exkluzivním rozhovoru oba uvedli, že jim soudy sice berou obrovské množství energie, konečně ale prý mají život, jaký chtěli. S Nečasovými mluvila Markéta Dobiášová a Aneta Snopová z týmu Reportéři ČT.

„Zmizet rychle z bytu, než se vrátí moje dcera z koncertu, aby mě neviděla v této situaci,“ takové byly první myšlenky, které se Janě Nečasové honily hlavou, když ji v červnu 2013 policie v rámci rozsáhlé razie zadržela v jejím bytě.

„Později jsem se dozvěděla, že se moje dcera nemohla do bytu dostat. Dcery vůbec nevěděly, co se mnou je. Před bytem stáli dva chlapi a dcera myslela, že mě v bytě zavraždili,“ popisuje první okamžiky po zatčení.

Tehdejší premiér Petr Nečas byl podle svých slov tehdy přesvědčený, že jde o provokaci. „Že někdo úmyslně vlákal moji vrchní ředitelku a dnešní manželku Janu na nějakou schůzku, kde ji podsunul obálku, kde jsou utajované dokumenty nebo finanční částka, a na základě toho se zasahovalo,“ přiblížil Reportérům ČT své první dojmy ze zásahu policie.

Žalobci spolu s policií ovšem uspořádali krátce poté tiskovou konferenci, kde veřejnosti oznámili, že všechny zásahy spojuje osoba Jany Nagyové a že počet obviněných dál poroste. „Věděl jsem, že po této tiskové konferenci je v podstatě vyloučeno, aby předseda vlády toto ustál,“ vzpomínal bývalý premiér na důvody své rezignace, která vedla i k předčasnému konci trojkoaliční vlády občanských demokratů, TOP 09 a LIDEM.  

Nečas vzal vinu na sebe

Nečasovi od počátku jakoukoliv vinu odmítají. Jejich verze příběhu se ale oproti prohlášením v roce 2013 nyní liší. Jana Nečasová tehdy uvedla, že podnět ke sledování ženy premiéra dala ona bez vědomí předsedy vlády – a v tiskovém prohlášení krátce po jejím zadržení to potvrdil i sám Nečas. Jasně tehdy uvedl, že o ničem nevěděl, a dokonce se za vše omlouval.

Nyní ale expremiér tvrdí, že podnět pro sledování vzešel přímo od něj a tiskové prohlášení tehdy napsali jeho poradci. „Před jednáním skupiny V4, kam jsem odlétal, jsme potřebovali vyslat signál, že toto není žádná banánová republika, kde vládne mafie,“ odůvodňoval krok svých podřízených.

Důvody ke sledování byly podle expremiéra vážné. Tvrdí, že byl několikrát konfrontován s výhružkami i hrozbou zabitím: „Informoval jsem proto ředitele Vojenského zpravodajství o tom, že tady jsou některé podezřelé okolnosti, a požádal jsem ho, aby se věcí zabýval.“

Nikdo z rodiny ale o dohledu vojenské rozvědky nevěděl. „Vždy jsem to řešil s příslušnými orgány a své blízké jsem o tom nikdy neinformoval. Proč bych je měl znepokojovat?“ obhajuje Nečas angažmá zpravodajců, a drží tak argumentační linii, která práci rozvědky popisuje jako kontrasledování. 

„V naprosté většině případů, kdy se provádí kontrasledování nebo obrana proti sledování, tak o tom ta osoba ví,“ upozornil ovšem státní zástupce Rostislav Bajger, který případ údajného zneužití vojenské rozvědky dozoruje. V opačném případě je podle něj nutné povolení soudu a u Vojenského zpravodajství ministra obrany.

Nečasová: Hrála jsem minimální roli

Žádné takové povolení ale neexistovalo. „Vůbec mě nenapadlo, že by se porušoval zákon. Vůbec jsem to neřešila, protože jsem tam hrála minimální roli. Něco jsem předala, něco převzala, to bylo všechno,“ tvrdí k celé kauze sledování Nečasová.

V době svého zatčení udržovala poměr s tehdejším ministerským předsedou už devátým rokem. Odmítá ale, že by za vším byla snaha přimět Nečase k rozvodu: „Když chce milenka uškodit původní rodině, má neskutečně mnoho způsobů. Toho jsem se ale vždy štítila, dát třeba vědět, kde máme zrovna schůzku… Paní Radka Nečasová mi nepřipadala jako sokyně, proti které bych musela něco vymýšlet.“

Jana Nečasová
Zdroj: ČT24

Podle soudu přitom Janu Nagyovou motivovala právě žárlivost, sledování měla zadat sama a její manžel se ji nyní pouze snaží krýt. Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková ji za to minulý týden nepravomocně odsoudila ke dvěma letům vězení s tříletým podmíněným odkladem. „Kdyby obžalovaná chodila k soudu a všechny odposlechy si poslechla, tak by možná hovořila jinak,“ podotkla soudkyně. 

Hájková mimo jiné upozornila, že se záznamy ze sledování týkají pouze Radky Nečasové. Nečas přitom tvrdí, že zpravodajci rozhodně neprověřovali osobu, ale to, zda premiérovi a jeho rodině nehrozí riziko.

„Pokud by paní Nečasové nebo rodině hrozilo jakékoliv nebezpečí, tak tým, který by ji chránil, by rozhodně nepřerušoval kontrasledování v okamžiku, kdy šla nakupovat do nákupního centra nebo cvičit do posilovny,“ protiargumentovala soudkyně.

Kdyby byl hořící autobus plný lidí a já je vytahovala, stejně by mi to nikdo nevěřil. Naopak by se řeklo, že jsem ho zapálila.
Jana Nečasová

Nečas: Jsem se ženou, kterou miluji

Zatímco odsouzení zpravodajci se minulý týden proti verdiktu odvolali na místě, Jana Nečasová si zatím v kauze nechala lhůtu pro podání případného odvolání. „Jsem pořád v bojové pohotovosti, ale jsem šťastná, protože žiju s člověkem, kterého miluju, a moje dcery jsou zdravé,“ řekla Reportérům ČT.

Spokojený je se svým životem i expremiér. „Můj dnešní život je částečně takový, jaký jsem chtěl. Jsem se ženou, kterou miluji. Z politiky jsem chtěl odejít a věnovat se něčemu jinému, například podnikání… Kauza trestních stíhání na nás má ale nesmírný dopad. Bere nám obrovské množství energie,“ dodává.

Co nyní Jana Nečasová dělá, odmítla Reportérům ČT prozradit. „Zbývá mi čas na to, abych se věnovala tomu, co mě baví a naplňuje. To znamená starost, péče a pomoc o zvířata.“ Nikoho tím ale podle svých slov nechce přesvědčovat, jaká je: „Kdyby byl hořící autobus plný lidí a já je vytahovala, stejně by mi to nikdo nevěřil. Naopak by se řeklo, že jsem ho zapálila.“