Hanlivé SMS a sledování. Nečasova bývalá žena Radka vypovídala u soudu

Události: Nečasova exmanželka Radka vypovídala u soudu (zdroj: ČT24)

Bývalá manželka expremiéra Petra Nečase Radka vypovídala v roli svědkyně před Obvodním soudem pro Prahu 1. Ten znovu projednává kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Obžalobě čelí Nečasova současná žena a bývalá ředitelka jeho kanceláře Jana a tři zpravodajci. Městský soud mezitím zrušil rozhodnutí, kterým Úřad pro ochranu osobních údajů uložil ministerstvu vnitra pokutu za zveřejnění videa ze zatýkání Jany Nečasové.

Radka Nečasová u soudu zopakovala svou výpověď, kterou řekla před více než dvěma lety. O žádném nebezpečí, které by hrozilo její rodině, podle svých slov nevěděla.

Potvrdila ovšem, že jí několikrát přišly hanlivé SMS zprávy, kterými se ale více nezabývala. V říjnu 2012 dostala i časopis Forbes, kde byl tehdy žebříček nejúspěšnějších českých žen. Byla mezi nimi i obžalovaná Jana Nečasová a v časopise vzkaz: „A kam jsi došla ty?“

Podle státních zástupců to dokazuje motiv Jany Nečasové. Obžaloba tvrdí, že zorganizovala sledování tehdejší Nečasovy manželky. Motivy byly údajně osobní, Jana Nečasová v té době začala mít osobní vztah s premiérem a podle obžaloby se snažila na jeho ženu získat kompromitující materiály a uspíšit tak rozvod.

Mají to dokazovat i pořízené odposlechy, které ve čtvrtek soud přehrával. Nečasová na nich mimo jiné tlačí tehdejšího premiéra k rozvodu a domlouvá si i schůzku s generály vojenského zpravodajství.

Nečasova bývalá žena Radka vypovídala u soudu (zdroj: ČT24)

Obhajoba ale jakékoliv sledování popírá. Tvrdí, že šlo o prověřování podezření kolem Petra Nečase, které mohlo souviset s některými bezpečnostními problémy řešenými v té době ve vládě. Údajně šlo například o zakázku na pronájem letounů Gripen. 

Soud ve čtvrtek probíhal za zavřenými dveřmi, protože mohly zaznít utajované skutečnosti. Svědčit přišel vedle Radky Nečasové i bývalý ministr obrany Jiří Šedivý. Soud chtěl vědět, zda tehdy skutečně existovalo nějaké ohrožení premiéra. Podle informací České televize Šedivý soudu zopakoval, že o žádných bezpečnostních problémech v souvislosti s gripeny neví.

Spolu s Nečasovou jsou obžalovaní i tři zpravodajci – Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek, kteří se bez vědomí ministra obrany měli na sledování aktivně podílet. Všichni vinu od počátku odmítají. Obvodní soud už se pomalu blíží ke konci. Závěrečné řeči má naplánované na polovinu listopadu. Hned poté chce vynést rozsudek.

Kauzu nyní projednává nová soudkyně. Její předchůdkyně Helena Králová obžalované dvakrát zprostila viny. Podle nadřízeného soudu ale opakovaně nerespektovala závěry vyšších instancí a celou kauzu jí proto odebral. Tento postup potvrdil i Ústavní soud, kde si obžalovaní na odebrání soudkyně stěžovali.

Soud zrušil pokutu za video ze zatýkání

Městský soud v Praze ve čtvrtek rovněž pravomocně zrušil rozhodnutí, kterým Úřad pro ochranu osobních údajů uložil ministerstvu vnitra pokutu 60 tisíc korun za zveřejnění policejního videa ze zatýkání Jany Nečasové. Soudci dali vnitru za pravdu v tom, že na televizním odvysílání záznamu byl veřejný zájem, který převážil nad právem Nečasové na soukromí. 

Zatýkání Jany Nagyové
Zdroj: ČT24

Podle soudu měla veřejnost právo přesvědčit se o tom, že postup policistů při zadržení byl v pořádku, což Nečasová zpochybňovala. „Ztráta důvěry v policii by mohla mít dalekosáhlé důsledky pro fungování státu,“ konstatoval soudce Jan Kratochvíl.