Nečasová už je zdravá. Vypovídat o Vojenském zpravodajství ale odmítla

Události: Jana Nečasová opět u soudu (zdroj: ČT24)

Soud s manželkou bývalého premiéra Janou Nečasovou a třemi bývalými pracovníky Vojenského zpravodajství se opět rozjel. Po sérii omluvenek ze zdravotních důvodů dorazila Jana Nečasová (dříve Nagyová) osobně. Soud očekával její výpověď, které se však nedočkal – obžalovaná odmítla vypovídat. Nečasová a bývalí zpravodajci čelí obžalobě kvůli sledování předchozí manželky expremiéra Petra Nečase.

Jana Nečasová měla u Obvodního soudu pro Prahu 1 vypovídat v dubnu, potom v květnu a v červnu, pokaždé se ale omluvila ze zdravotních důvodů. Zároveň nesouhlasila s tím, aby se jednalo v její nepřítomnosti. Nyní, v září, dorazila, avšak vypovídat odmítla. Přesto se mohlo opět rozeběhnout již třetí kolo projednávání kauzy Vojenského zpravodajství.

„Dnes probíhal výslech obžalované, ona odmítla vypovídat, a byly tedy přečteny protokoly z přípravného řízení a hlavního líčení,“ popsala soudkyně Pavla Hájková. Nečasová dorazila v doprovodu svého manžela, expremiéra Petra Nečase, a s novináři se nebavila. Její advokát Eduard Bruna zdůvodnil odmítnutí výpovědi tím, že její předchozí výpovědi stačí. „Na jejich základě byla přece původně zproštěna, tak proč by dneska vypovídala? To by nemělo logiku,“ podotkl.

Soud bude pokračovat i v následujících dnech, kdy chce vyslechnout utajované svědky. V říjnu přijdou na řadu ostatní svědecké výpovědi. Rozsudek by soudkyně ráda vynesla do Vánoc.

Zdravotní potíže Nečasová opravdu měla, potvrdil posudek

Přes léto se zdravotním stavem Jany Nečasová zabýval soudní znalec. Na něj se obrátila soudkyně, která chtěla vědět, zda Nečasová skutečně mohla mít zdravotní potíže. Omluvenky totiž podle soudu byly nedostatečné. Nečasovou navíc jen jedenáct dní po zrušeném soudním jednání zachytily fotoaparáty na oslavě narozenin exprezidenta Václava Klause, jak tehdy upozornil server Blesk.cz. 

Její advokát Eduard Bruna ale odmítal, že by šlo o obstrukce a potvrdil to i posudek. „Znalec se seznámil se zdravotní dokumentací a připouští, že má klientka mohla mít potíže. A ty se mohly projevit tak, že nebyla v tu chvíli schopna minimálně subjektivně, ale do jisté míry i objektivně, zúčastnit se soudních jednání,“ tlumočil Bruna již dříve obsah posudku. Upřesnil, že nyní je Jana Nečasová účasti na jednáních schopna, pokud bude užívat určené léky.

Totéž nyní potvrdila i soudkyně Hájková. „Důležité pro mě je v tuto chvíli to, že prognóza do budoucna je příznivá – že by se paní obžalovaná tedy měla nadále účastnit hlavního líčení bez problémů,“ podotkla. Nečasová se ostatně již v minulém týdnu zúčastnila jednání v dalším případu, kde je obžalovaná. Ten se týká tzv. trafik pro bývalé poslance ODS.

Vojenské zpravodajství je stále na začátku

V kauze Vojenského zpravodajství čelí Jana Nečasová spolu s bývalými řediteli rozvědky Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou a bývalým zpravodajským důstojníkem Janem Pohůnkem obžalobě, že zpravodajci na podzim 2012 na pokyn Nečasové (tehdy Nagyové) bez vědomí ministra obrany sledovali Radku Nečasovou – bývalou manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase.

Páleník, Kovanda a Pohůnek tvrzení obžaloby popírají, tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny, protože předseda vlády se obával o její bezpečí. „My jsme nic nespáchali. Předpokládám, že bude v tomto duchu pokračovat líčení,“ řekl Ondrej Páleník. Vinu odmítá i Nečasová.

Případ je u obvodního soudu již potřetí. Předchozí dva osvobozující verdikty zrušil městský soud, naposledy zároveň nařídil výměnu soudkyně.