Nečasová je stále nemocná. Soud tak zneužití Vojenského zpravodajství neprojedná

Obvodní soud pro Prahu 1 nebude v příštím týdnu řešit kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ), v které čelí obžalobě bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová). Nečasová se nemůže hlavního líčení ze zdravotních důvodů účastnit a nesouhlasí s tím, aby se jednalo v její nepřítomnosti. Uvedla to předsedkyně trestního senátu Pavla Hájková. Nečasová se z jednání soudu omluvila i při projednávání případu už v dubnu a květnu.

„Doložila, že není schopná účastnit se hlavního líčení a zároveň nedala souhlas k tomu, aby se jednalo v její nepřítomnosti,“ řekla Hájková. Soud měl v příští týden vyslechnout svědky, mezi které patří například bývalý předseda vlády Petr Nečas. Soud bude podle Hájkové pokračovat 11. září a další termíny budou naplánovány na říjen. Rozhodnuto podle ní může být do konce roku.

„Podle sdělení obhájce obžalované by snad měla (Nečasová) v průběhu léta rehabilitovat a na podzim by se (líčení) účastnit měla. Já jsem si samozřejmě ještě vyžádala aktuální zprávu od ošetřujícího lékaře, který soudu zaslal neschopenku, a tu od něj zatím nemám,“ uvedla Hájková. 

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku. Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch.

Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, bývalý premiér se později s ředitelkou svého kabinetu oženil. Kromě Nečasové obžalobě čelí bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, Ondrej Páleník a jejich podřízený Jan Pohůnek.

Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek obvinění popírají a tvrdí, že prováděli takzvané kontrasledování Nečasovy rodiny. Vinu odmítá i Jana Nečasová.

Soud začal v dubnu případ řešit potřetí. Předchozí dva osvobozující rozsudky z let 2014 a 2015 byly zrušeny odvolacím soudem, který také kauzu odebral původní soudkyni Heleně Králové. Nyní ji řeší nová soudkyně Hájková.

Soud v dubnu vyslechl obžalované zpravodajce. I tehdy měla Nečasová vypovídat, ze zdravotních důvodů se však omluvila a soud její výpověď přesunul na květen. Z výpovědi se však omluvila i v tomto termínu a nyní musel soud ze stejných důvodů zrušit i červnové pokračování soudu.