Vypovídali další svědci v kauze Vojenského zpravodajství. Nečasová k soudu nepřišla

V kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství vypovídali další svědci. Obvodní soud pro Prahu 1 vyslýchal mimo jiné správkyni Hrzánského paláce nebo bývalého řidiče expremiéra Petra Nečase. Manželka bývalého předsedy vlády Jana, dříve Nagyová, která je jednou z obžalovaných, měla vypovídat v pondělí, k soudu ale nedorazila.

Podle svého právníka Eduarda Bruny je Nečasová nemocná a zároveň nedala souhlas s jednáním ve své nepřítomnosti. Soud proto hlavní líčení odročil.

Odročení platí i pro další nařízené termíny vyjma úterka, kdy soud vyslechl trojici poškozených. Konání úterního jednání podle Bruny Nečasová povolila, protože z jejího pohledu nejde o důležité svědky. „Nemají zásadní význam pro rozhodování ve věci,“ řekl Bruna.

Řidič tehdejšího premiéra Petr Nagy u soudu řekl, že před domem předsedy vlády a jeho manželky Radky viděl dvojici mužů fotografujících z auta. O sledování informoval svou šéfku Nagyovou - v té době ředitelku Nečasova kabinetu. „S tím, že mi následně přišla odpověď, že je to prověřeno, že to jsou naši lidi. Takže se o to nemusím dál starat,“ uvedl. 

Nečasová se měla v pondělí vyjádřit v neveřejné výpovědi k obvinění, že nechala nezákonně sledovat vojenskými zpravodajci premiérovu tehdejší manželku Radku a dva zaměstnance Úřadu vlády. Protože nepřišla, soudkyně Pavla Hájková musela jednání odročit. „Všechno to je čerstvá záležitost. Z lékařské zprávy nic moc nevyplývá. Je v neschopnosti, víc o tom nevím a samozřejmě, že si to jako předsedkyně senátu ověřím,“ řekla Hájková.

„Je v pracovní neschopnosti,“ uvedl advokát Nečasové Eduard Bruna. K jejímu zdravotnímu stavu se nemohl vyjadřovat. „Žádná obstrukce to není, ona na tom teď skutečně není dobře,“ zdůraznil Bruna. Dodal, že jeho klientka nebude schopná se k soudu dostavit do konce května. „To vím se zárukou. To nepřipadá v úvahu,“ řekl Bruna a později dodal, že „má potvrzeno, že to vypadá na dlouhodobou pracovní neschopnost“.

Státní zástupce Rostislav Bajger pondělní soudní jednání nechtěl příliš hodnotit. „Je tady nějaká lékařská zpráva. Na kolik je objektivní, k tomu se já určitě vyjadřovat nebudu,“ uvedl Bajger.

Nečasová se omluvila už v dubnu

Nečasová měla původně vypovídat už v dubnu. Ze zdravotních důvodů se však i tehdy omluvila. Soudkyně Hájková ČTK ještě v pátek řekla, že nic nenasvědčuje tomu, že by obžalovaná vypovídat nemohla. Bruna uvedl, že se aktuální informace o jejím zdravotním stavu dozvěděl v neděli večer od jejího manžela Petra.

Kauza kolem Nečasové vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Kromě Nečasové, tehdejší šéfky kabinetu premiéra, čelí obžalobě i trojice zpravodajců - Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Soud začal případ letos v dubnu řešit už potřetí. Předchozí dva osvobozující rozsudky z let 2014 a 2015 zrušil odvolací senát, který také kauzu odebral soudkyni Heleně Králové.

Po úterním jednání by měl proces pokračovat 6. června výpovědí expremiéra Nečase. Očekává se, že soud potrvá několik měsíců. Právníci po změně trestního senátu při opakovaném procesu trvají na výslechu všech dosavadních svědků a zváží i navržení nových.