Pokorná Jermanová se vzdá poslaneckého mandátu, zůstane jen v čele kraje

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zůstane pouze v regionální politice. Oznámila, že se vzdá poslaneckého mandátu. Ve volbách ji přitom voliči kroužkováním posunuli ze čtvrtého místa na kandidátce na druhé – hned za Andreje Babiše.

„Během pár dní poslankyní nebudu, rozhodla jsem se mandát nepřijmout, přestože jsem dostala obrovskou podporu. Důvodem je to, že kraj je pro mě priorita,“ řekla hejtmanka na Žofínském fóru věnovaném cestovnímu ruchu ve Středočeském kraji.

Místo Jaroslavy Pokorné Jermanové tak nakonec zaujme v Poslanecké sněmovně náhradník, kterým je milovický starosta Milan Pour. Hejtmanka zdůvodnila své rozhodnutí tím, že i před volbami říkala, že si chce především udržet funkce ve Středočeském kraji, ve kterých má obrovskou agendu a nechce sedět na dvou židlích. Reflektovala prý i názor vedení ANO. 

Odkázala také na poslední politické dění v regionu. „Po velmi vypjaté volební kampani a po změnách, které nás potkaly v koalici na kraji, jsem dospěla k rozhodnutí vzdát se svého poslaneckého mandátu,“ shrnula.

Letos v době parlamentních voleb proběhla ve středních Čechách koaliční krize. Hejtmanka Pokorná Jermanová nejprve vyzvala dva radní za hnutí Starostové a nezávislí k rezignaci. Po volbách pak ANO vypovědělo koaliční smlouvu, čím skončila společná vláda se STAN a ODS. Místo ní vznikla menšinová rada ANO a ČSSD s podporou komunistické strany.

Jaroslava Pokorná Jermanová opustí Poslaneckou sněmovnu již podruhé. Poprvé se tak stalo po loňských krajských volbách, kdy uspěla jako kandidátka ANO na středočeskou hejtmanku. Do té doby přitom byla místopředsedkyní sněmovny.