Jermanová je novou středočeskou hejtmankou. Ve sněmovně od ledna končí

Středočeský kraj má nové vedení v čele s Jermanovou (zdroj: ČT24)

Novou hejtmankou Středočeského kraje je místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO. Ve funkci vystřídala sociálního demokrata Miloše Peteru. Koalice ANO, Starostů a nezávislých, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 bude mít v 65členném zastupitelstvu 44 hlasů. Sociální demokraté a komunisté, kteří v kraji dosud vládli, míří spolu s částí TOP 09 do opozice.

Pro zvolení Jermanové hlasovalo 42 z 64 přítomných zastupitelů. Dva byli proti a 20 se zdrželo. Z koalice se zdržela Jermanová a šéfka Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (za STAN). Podle svých slov využila práva hlasovat v souladu se svým přesvědčením a svědomím. Jermanová k tomu řekla, že Drábová do poslední chvíle podporovala na hejtmana Rakušana. Proti byli zastupitelé za opoziční část TOP 09 Petr Tiso a Jan Jakob.

Náměstkem Jermanové bude lídr STAN a starosta Kolína Vít Rakušan. Kvůli souběhu funkcí bude dál už jen neuvolněným starostou. Dalšími náměstky jsou Gabriel Kovács (ANO), Martin Kupka (ODS) a Daniel Marek (TOP 09). Radními byli za ANO zvoleni František Petrtýl a Jaroslava Němcová, za STAN Martin Macháček, Ivo Šanc a Věslav Michalik a za ODS Jan Skopeček. 

Starostové Líbeznic a Dolních Břežan Kupka a Michalik budou stejně jako Rakušan zastávat své funkce v čele obcí jen jako neuvolnění. Zvolení krajské rady se odrazí i ve vedení Mladé Boleslavi – Marek bude neuvolněným náměstkem primátora a Petrtýl rezignuje na funkci boleslavského radního.

Kovács se stal náměstkem pro finance, Petrtýl s Němcovou radními pro dopravu a sociální věci. Rakušan má na starosti bezpečnost a cestovní ruch, Macháček investice, majetek a veřejné zakázky, Šanc životní prostředí a Michalik hospodářský a regionální rozvoj. Kupka se stal náměstkem pro zdravotnictví a Skopeček radním pro školství. Marek je náměstkem pro kulturu.  

Jednání zastupitelstva budou on-line

Mezi hlavní úkoly kraje patří podle Jermanové sestavení rozpočtu, opravy silnic, integrace dopravy, situace v nemocnicích nebo kauza nemovitostí v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Nové vedení počítá i s audity krajského úřadu, hloubkovými kontrolami akciových společností a revizí významných smluv. Podle Rakušana nechtějí jít cíleně po starých kauzách, například spjatých s exhejtmanem Davidem Rathem (ČSSD). Pokud ale objeví škodu, budou ji řešit.

Naším úkolem je střední Čechy zvednout, aby se rozvíjely, aby byly moderním krajem, kde lidé doopravdy chtějí žít a kde je bezpečno.
Jaroslava Pokorná Jermanová

Rakušan dále zdůraznil, že koalice se v programovém prohlášení zavázala zveřejňovat všechny zakázky nad 200 000 korun a přenášet jednání zastupitelstva on-line.

Ve sněmovně Jermanová skončí 1. ledna

Šestačtyřicetiletá Jermanová po zvolení do čela kraje potvrdila své dřívější rozhodnutí, že pokud se stane hejtmankou, odejde ze sněmovny. Jako poslankyně i místopředsedkyně dolní komory skončí k 1. lednu. Kdo ji nahradí, bude jasné v prosinci. O post mají zájem současní místopředsedové poslaneckého klubu ANO Radka Maxová a Radek Vondráček. 

Původně chtěla rezignovat i na funkci benešovské radní. Post si ale nakonec ponechá. Odejde jen v případě, pokud zjistí, že obě funkce není možné skloubit. S odchodem totiž nesouhlasil místostarosta Benešova Jiří Švadlena (ANO). Jermanová by podle něj měla v radě zůstat, protože je pro vedení města přínosem.

Volbě krajského vedení předcházel slib nově zvolených zastupitelů. Místo některých však nastoupili náhradníci. Starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN) se například vzdal mandátu, protože byl zvolený senátorem za Mělnicko. Pokračovat v práci zastupitele nebude ani dosavadní hejtmanův náměstek Marek Semerád (ČSSD). Rozhodl se tak vyvodit odpovědnost za neúspěch ČSSD ve volbách.  

Svolání ustavujícího jednání zastupitelstva oddálily stížnosti na volby. Soud jich dostal pět, ani jedné ale nevyhověl. Neuspěla ani koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů (SPO), která se těsně nedostala do zastupitelstva (získala 4,96 %) a domáhala se přepočítání hlasů.

Ve Středočeském kraji vládla osm let ČSSD. Za její éry se vystřídali celkem čtyři hejtmani. ODS, která byla během této doby v opozici, se k vládnutí naopak vrací. Navázat může na předchozí dvě volební období před nástupem ČSSD, kdy měla v čele kraje svého hejtmana Petra Bendla.